Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 90 minut plus gotowanie 20 minut (jedna porcja)

Pampuchy – składniki:

  • 3 łyżeczki masła
  • 8 g drożdży instant lub 30 g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 500 g mąki pszennej typ 450 lub 500
  • 250 ml mleka 3,2 proc.
  • 2 jajka
  • sól

Jak zrobić pampuchy:

1. Wszystkie składniki na pampuchy powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego na godzinę przed rozpoczęciem pracy, wyciągamy z lodówki te produkty, które się w niej znajdują.

2. Masło roztapiamy w rondelku, odstawiamy w ciepłe miejsce.

3. Do miski wsypujemy drożdże instant, cukier, przesianą mąkę i wszystko ze sobą mieszamy. Następnie dodajemy jajka i całość zalewamy ciepłym mlekiem (o temperaturze ok. 45 st.). Wyrabiamy ciasto do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza.

4. Jeżeli używamy świeżych drożdży, najpierw ucieramy je w miseczce z cukrem, łyżką ciepłego mleka oraz łyżką mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce. Kiedy drożdże zaczęły pracować, dodajemy zaczyn do mąki i postępujemy jak wyżej, czyli dodajemy jajka oraz mleko i wyrabiamy ciasto.

5. Kiedy w cieście pojawią się pęcherzyki, dodajemy roztopione masło oraz 1/3 łyżeczki soli i dalej wyrabiamy ciasto (gotowa masa powinna odchodzić od ręki).

6. Przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

7. W garnku gotujemy wodę, zakładamy na naczynie lnianą ściereczkę i obwiązujemy je sznurkiem. Ściereczka powinna być napięta.

8. Z wyrośniętego ciasta lepimy kulki, układamy je na ściereczce w odstępach – bo jeszcze urosną, przykrywamy miską i gotujemy na parze ok. 20 minut.

9. Gotowe pampuchy podajemy jako dodatek do obiadu albo na deser.

Z czym podawać pampuchy/parowańce:

* Pampuchy wersji wytrawnej możemy podawać z gulaszem albo mięsem w sosie. W Wielkopolsce zestawia się je również z kotletem schabowym i zasmażaną kapustą albo z pieczoną kaczką i modrą kapustą. Na Lubelszczyźnie parowańce nadziewa się np. kapustą i grzybami lub soczewicą i smażoną cebulką, bądź białym serem, gdy są szykowane na słodko.

* Na Śląsku na deser serwuje się je z powidłami albo roztopionymi masłem i cukrem, a w innych regionach Polski ze słodką śmietanką i sezonowymi owocami. Także w wersji nadziewanej!