Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 90 minut plus gotowanie 20 minut (jedna porcja)
Pampuchy – składniki:
- 3 łyżeczki masła
- 8 g drożdży instant lub 30 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- 500 g mąki pszennej typ 450 lub 500
- 250 ml mleka 3,2 proc.
- 2 jajka
- sól
Jak zrobić pampuchy:
1. Wszystkie składniki na pampuchy powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego na godzinę przed rozpoczęciem pracy, wyciągamy z lodówki te produkty, które się w niej znajdują.
2. Masło roztapiamy w rondelku, odstawiamy w ciepłe miejsce.
3. Do miski wsypujemy drożdże instant, cukier, przesianą mąkę i wszystko ze sobą mieszamy. Następnie dodajemy jajka i całość zalewamy ciepłym mlekiem (o temperaturze ok. 45 st.). Wyrabiamy ciasto do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza.
4. Jeżeli używamy świeżych drożdży, najpierw ucieramy je w miseczce z cukrem, łyżką ciepłego mleka oraz łyżką mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce. Kiedy drożdże zaczęły pracować, dodajemy zaczyn do mąki i postępujemy jak wyżej, czyli dodajemy jajka oraz mleko i wyrabiamy ciasto.
5. Kiedy w cieście pojawią się pęcherzyki, dodajemy roztopione masło oraz 1/3 łyżeczki soli i dalej wyrabiamy ciasto (gotowa masa powinna odchodzić od ręki).
6. Przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
7. W garnku gotujemy wodę, zakładamy na naczynie lnianą ściereczkę i obwiązujemy je sznurkiem. Ściereczka powinna być napięta.
8. Z wyrośniętego ciasta lepimy kulki, układamy je na ściereczce w odstępach – bo jeszcze urosną, przykrywamy miską i gotujemy na parze ok. 20 minut.
9. Gotowe pampuchy podajemy jako dodatek do obiadu albo na deser.
Z czym podawać pampuchy/parowańce:
* Pampuchy wersji wytrawnej możemy podawać z gulaszem albo mięsem w sosie. W Wielkopolsce zestawia się je również z kotletem schabowym i zasmażaną kapustą albo z pieczoną kaczką i modrą kapustą. Na Lubelszczyźnie parowańce nadziewa się np. kapustą i grzybami lub soczewicą i smażoną cebulką, bądź białym serem, gdy są szykowane na słodko.
* Na Śląsku na deser serwuje się je z powidłami albo roztopionymi masłem i cukrem, a w innych regionach Polski ze słodką śmietanką i sezonowymi owocami. Także w wersji nadziewanej!
Do pyz sos jest niezbędny. Zgadzam się, że schabowy i pyzy to nieporozumienie.
Buchty.
W Poznaniu zdecydowanie pyzy.)
W wersji kanonicznej z sosem z kaczki i modrą kapustą
To w temacie szkodliwości pampuchów/pyz taki cytat :"...W kontekście diety odchudzającej, kluski na parze mogą stanowić cenne urozmaicenie jadłospisu. Dzięki niskiej zawartości tłuszczu i możliwości kontroli składników, są one odpowiednim wyborem dla osób dbających o linię. Ich lekkostrawność i niska kaloryczność, przy jednoczesnym zachowaniu uczucia sytości, czynią je przyjaznymi dla diety... " :-) Pozdrawiam