Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Pstrąg po galicyjsku – składniki:

  • 4 pstrągi
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cytryny
  • pęczek natki
  • 70 ml oleju do smażenia
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • świeżo starty chrzan

 Jak zrobić pstrąga po galicyjsku:

1. Jeśli jest taka potrzeba, pstrągi oczyszczamy i sprawiamy, ale głowy pozostawiamy (usuwamy tylko oczy). 

2. Ryby dokładnie myjemy, kilkakrotnie zmieniając wodę i osuszamy papierowym ręcznikiem.

3. Czosnek obieramy, siekamy i ucieramy z solą na pastę. 

4. Pstrągi nacieramy czosnkiem, oprószamy pieprzem, do każdej ryby wkładamy po kilka gałązek natki, skrapiamy też mięso sokiem z cytryny.

5. Ryby smażymy z obu stron na bardzo gorącym oleju, pod koniec smażenia dodajemy do oleju masło i oblewamy tłuszczem ryby, żeby nabrały maślanego aromatu.

6. Przed podaniem posypujemy pstrągu świeżo startym chrzanem, dekorujemy plasterkami cytryny i podajemy z plackami ziemniaczanymi.