Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Pstrąg po galicyjsku – składniki:
- 4 pstrągi
- 4 ząbki czosnku
- 2 cytryny
- pęczek natki
- 70 ml oleju do smażenia
- łyżka masła
- sól
- pieprz
- świeżo starty chrzan
Jak zrobić pstrąga po galicyjsku:
1. Jeśli jest taka potrzeba, pstrągi oczyszczamy i sprawiamy, ale głowy pozostawiamy (usuwamy tylko oczy).
2. Ryby dokładnie myjemy, kilkakrotnie zmieniając wodę i osuszamy papierowym ręcznikiem.
3. Czosnek obieramy, siekamy i ucieramy z solą na pastę.
4. Pstrągi nacieramy czosnkiem, oprószamy pieprzem, do każdej ryby wkładamy po kilka gałązek natki, skrapiamy też mięso sokiem z cytryny.
5. Ryby smażymy z obu stron na bardzo gorącym oleju, pod koniec smażenia dodajemy do oleju masło i oblewamy tłuszczem ryby, żeby nabrały maślanego aromatu.
6. Przed podaniem posypujemy pstrągu świeżo startym chrzanem, dekorujemy plasterkami cytryny i podajemy z plackami ziemniaczanymi.
