Dla 5-6 osób (ok. 10 sporych kartaczy)
Przygotowanie: 90 minut
Kartacze z mięsem – składniki:
Na farsz do kartaczy:
- 400 g łopatki wieprzowej
- 4 cebule
- 4 ząbki czosnku
- majeranek
- sól
- pieprz
- 50 g smalcu
- 200 ml kwaśnej śmietany
Ciasto na kartacze:
- 1,5 kg obranych surowych ziemniaków*
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 160 g skrobi ziemniaczanej lub 100 g skrobi ziemniaczanej i 60 g kaszy manny**
- 1/2 łyżeczki soli
Do podania:
- olej lub masło do smażenia
- 200 ml kwaśnej śmietany
Jak zrobić kartacze:
Wypróbuj prenumeratę cyfrową Wyborczej
Pełne korzystanie z serwisu wymaga włączonego w Twojej przeglądarce JavaScript oraz innych technologii służących do mierzenia liczby przeczytanych artykułów.
Możesz włączyć akceptację skryptów w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Sprawdź regulamin i politykę prywatności.
Dokładnie, kartacze, podobnie jak kołduny czy pielmieni, robi się z mięsa SUROWEGO.
Poza tym kartacze na zamieszczonym zdjęciu nie wyglądają dobrze. Ciasto powinno być gładkie.