Dla 5-6 osób (ok. 10 sporych kartaczy)
Przygotowanie: 90 minut

Kartacze z mięsem – składniki:

Na farsz do kartaczy:

  • 400 g łopatki wieprzowej
  • 4 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • 50 g smalcu
  • 200 ml kwaśnej śmietany

Ciasto na kartacze:

  • 1,5 kg obranych surowych ziemniaków*
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 160 g skrobi ziemniaczanej lub 100 g skrobi ziemniaczanej i 60 g kaszy manny**
  • 1/2 łyżeczki soli

Do podania:

  • olej lub masło do smażenia
  • 200 ml kwaśnej śmietany

Jak zrobić kartacze:

Twoja przeglądarka nie ma włączonej obsługi JavaScript

Wypróbuj prenumeratę cyfrową Wyborczej

Pełne korzystanie z serwisu wymaga włączonego w Twojej przeglądarce JavaScript oraz innych technologii służących do mierzenia liczby przeczytanych artykułów.
Możesz włączyć akceptację skryptów w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Sprawdź regulamin i politykę prywatności.