Dla 5-6 osób (ok. 10 sporych kartaczy)
Przygotowanie: 90 minut

Kartacze z mięsem – składniki:

Na farsz do kartaczy:

  • 400 g łopatki wieprzowej
  • 4 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • 50 g smalcu
  • 200 ml kwaśnej śmietany

Ciasto na kartacze:

  • 1,5 kg obranych surowych ziemniaków*
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 160 g skrobi ziemniaczanej lub 100 g skrobi ziemniaczanej i 60 g kaszy manny**
  • 1/2 łyżeczki soli

Do podania:

  • olej lub masło do smażenia
  • 200 ml kwaśnej śmietany

Jak zrobić kartacze:

1. Mięso kroimy w kostkę, cebule obieramy, drobno siekamy – połowę odkładamy – zrobimy z niej okrasę do kartaczy. Pokrojone mięso smażymy na smalcu, dodajemy pozostałą cebulkę, podsmażamy, dolewamy odrobinę wody i dusimy, aż mięso będzie miękkie (ok. 30 minut). 

2. Mięso mielimy, przyprawiamy przeciśniętym przez praskę lub posiekanym czosnkiem, majerankiem, solą oraz pieprzem, odstawiamy.

3. Surowe ziemniaki obieramy, ścieramy na ostrej tarce ścierającej warzywa na mus. Przekładamy do gazy lub ścierki, mocno odciskamy. Odciśnięty sok zbieramy do miski i odstawiamy na kilka minut. Zlewamy, a pozostałą na dnie skrobię dodajemy do startych ziemniaków.

4. Ugotowane ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach lub przeciskamy przez praskę. Łączymy z masą z surowych ziemniaków, solimy. Mieszamy, dodając skrobię ziemniaczaną oraz kaszę mannę (opcjonalnie), aż ciasto będzie odchodziło od ręki.

5. Z masy ziemniaczanej formujemy placki, na środku układamy porcje farszu. Dokładnie zlepiamy, nadając im owalny kształt (kartacze mają wielkość ok. 8-10 cm albo nawet więcej!)

6. Kartacze wkładamy do osolonego wrzątku. Gdy wypłyną, gotujemy ma małym ogniu 15-20 minut.

7. Kiedy kluski się gotują, szklimy i następnie podsmażamy pozostałą cebulę.

8. Gotowe kartacze przekładamy na talerze, polewamy cebulką i podajemy ze śmietaną.

Przepis na kartacze z mięsem (cepeliny) – sprawdzone porady:

  • Kartacze, pyzy i inne ziemniaczane kluski najlepiej robić z ziemniaków typu C, czyli bardzo mączystych bulw. Wtedy ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję i nie będzie się rozpadać podczas gotowania. Najlepsze odmiany to: bryza, bursztyn, cekin, etiuda, finezja, gracja, ibis, jutrzenka, jurata, legenda, mazur, tajfun.
  • Dodatek kaszy manny sprawi, że kartacze będą bardziej zwarte i nie rozpadną się podczas gotowania, jeśli jednak wolimy bardzo miękkie kluski, możemy ten składnik pominąć i dodać więcej mąki, ale z nią też nie można przesadzić, bo kluski będą twarde!