Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Krewetki z mango – składniki:
- ok. 400 g obranych i oczyszczonych krewetek (mogą być mrożone)
- mango
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- papryczka chili
- pęczek kolendry
- limonka
- 250 g ryżu jaśminowego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżka sosu ostrygowego
- 2 łyżki miodu akacjowego
- 2 łyżki słodkiego sosu chili (opcjonalnie)
Jak zrobić krewetki z mango:
1. Jeśli kupiliśmy zamrożone krewetki, to je rozmrażamy na godzinę przed smażeniem, wrzucając do miski z lodowatą wodą i kilkoma kroplami cytryny, a gdy się rozmrożą, dokładnie je osuszamy na papierowym ręczniku. Jeżeli wykorzystujemy świeże, oczyszczone krewetki z ogonkami, to tylko je płuczemy i osuszamy.
2. Mango obieramy, odkrawamy od pestki (z resztki owocu, który pozostał na pestce wyciskamy do miseczki sok), miąższ kroimy w kosteczkę i również przekładamy do miski.
3. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Czosnek obieramy, kroimy na cieniutkie plasterki. Papryczkę oczyszczamy z nasion i drobno siekamy (chyba że lubimy ostre dania, wtedy nasiona pozostawiamy). Kolendrę płuczemy, dokładnie osuszamy, drobno siekamy, odstawiamy.
4. Limonkę myjemy, kroimy na pół. Z jednej połówki wyciskamy sok, drugą część kroimy na plasterki i odkładamy do dekoracji.
5. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odsączamy i trzymamy w cieple.
6. W miseczce łączymy 2-3 łyżki soku z limonki, sos sojowy, ostrygowy, miód oraz sos chilli.
7. Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę i dusimy, aż się zeszkli, następnie dorzucamy papryczkę oraz czosnek i smażymy je wraz z cebulą przez chwilę, aż czosnek zacznie pachnieć, po tym czasie dorzucamy mango wraz z sokiem i dusimy 2-3 minuty.
8. Na patelnię wrzucamy osuszone krewetki i smażmy je po minucie z każdej strony, dolewamy sos, zwiększamy ogień i szybko zagotowujemy całość.
9. Gotowe krewetki podajemy z ryżem. Danie posypujemy kolendrą i dekorujemy plasterkami limonki.
