Dla 4 osób
Przygotowanie: 2 godziny

Gulasz wieprzowy z bananami i soczewicą – składniki:

  • łyżka oliwy
  • 1 kg szynki wieprzowej pokrojonej w kostkę
  • 2 duże posiekane cebule
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 4 goździki
  • 3 duże oczyszczone z pestek i pokrojone w kostkę pomidory (mogą być z puszki)
  • sól
  • pieprz
  • 250 g brązowej soczewicy
  • 4 duże, niezbyt dojrzałe banany
  • 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry

Jak zrobić gulasz wieprzowy z bananami i soczewicą:

1. Mięso obsmażamy porcjami na oliwie.

2. Dodajemy cebulę, czosnek i goździki, smażymy dalej, aż cebula się zrumieni. Dokładamy pomidory, wlewamy 100 ml wrzącej wody, solimy, pieprzymy. Przykrywamy i dusimy godzinę na małym ogniu.

3. W tym czasie soczewicę płuczemy, zalewamy 4 szklankami wody i gotujemy 35 minut. Następnie – nie odcedzając – mieszamy ją z gulaszem. Przykrywamy, gotujemy jeszcze pół godziny na malutkim ogniu.

4. Gdy mięso i soczewica są zupełnie miękkie, dodajemy kolendrę oraz pokrojone na kawałki banany. Gotujemy razem jeszcze przez mniej więcej 10 minut.