Dla 4 osób
Przygotowanie: 2 godziny
Gulasz wieprzowy z bananami i soczewicą – składniki:
- łyżka oliwy
- 1 kg szynki wieprzowej pokrojonej w kostkę
- 2 duże posiekane cebule
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 4 goździki
- 3 duże oczyszczone z pestek i pokrojone w kostkę pomidory (mogą być z puszki)
- sól
- pieprz
- 250 g brązowej soczewicy
- 4 duże, niezbyt dojrzałe banany
- 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
Jak zrobić gulasz wieprzowy z bananami i soczewicą:
1. Mięso obsmażamy porcjami na oliwie.
2. Dodajemy cebulę, czosnek i goździki, smażymy dalej, aż cebula się zrumieni. Dokładamy pomidory, wlewamy 100 ml wrzącej wody, solimy, pieprzymy. Przykrywamy i dusimy godzinę na małym ogniu.
3. W tym czasie soczewicę płuczemy, zalewamy 4 szklankami wody i gotujemy 35 minut. Następnie – nie odcedzając – mieszamy ją z gulaszem. Przykrywamy, gotujemy jeszcze pół godziny na malutkim ogniu.
4. Gdy mięso i soczewica są zupełnie miękkie, dodajemy kolendrę oraz pokrojone na kawałki banany. Gotujemy razem jeszcze przez mniej więcej 10 minut.