Pstrąg to smaczna ryba, która nie tylko ma delikatne mięso, ale też wyróżnia się największą wśród ryb słodkowodnych zawartością kwasów tłuszczowych omega-3 oraz dużą porcją łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Dlatego warto po niego sięgać – szczególnie, gdy kupujemy go ze sprawdzonego źródła.

Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut

Pstrąg z piekarnika z tymiankiem i pomarańczami – składniki:

  • 4 pstrągi (tuszki)
  • 50 ml oliwy
  • 2 pomarańcze
  • po 1/2 łyżeczki soli i kolorowego pieprzu
  • 4-5 łodyżek świeżego tymianku

Jak zrobić pstrąga pieczonego z tymiankiem i pomarańczami:

1. Pstrągi płuczemy, osuszamy. 

2. W miseczce mieszamy oliwę, sok z 1/2 pomarańczy, sól oraz pieprz. 

3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.

4. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na nim kładziemy ryby i dokładnie smarujemy je mieszanką z oliwą. Do środka pstrągów wkładamy po łodyżce tymianku, resztę siekamy i posypujemy ryby z wierzchu. Do środka pstrągów wkładamy pomarańcze pokrojone na plasterki. 

5. Ryby wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut.
Przepis: Ewa Wagner