Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut
Marynowanie: minimum 30 minut (najlepiej przez całą noc)
Cytrynowe szaszłyki z kurczaka z cukinią – składniki:
- 3 pojedyncze piersi kurczaka
Na marynatę:
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki posiekanych listków świeżego oregano lub łyżeczka suszonego oregano
- łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 cytryny
Na szaszłyki:
- cukinia
- szpadki lub patyczki do szaszłyków (moczone co najmniej 30 minut w wodzie*)
Jak zrobić cytrynowe szaszłyki z kurczaka z cukinią:
1. Piersi kurczaka oczyszczamy z błonek, osuszamy i kroimy w grubą kostkę (ok. 4 na 4 cm).
2. Na marynatę jogurt mieszamy z oliwą, oregano, papryką, solą i sokiem z połowy cytryny, dodajemy do niej kawałki kurczaka, dokładnie mieszamy, odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut, a najlepiej na całą noc.
3. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 st. (funkcja góra-dół). Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia (będzie mniej zmywania).
4. Na szaszłyki cukinię i cytryny kroimy na plastry. Na patyczki na przemian nadziewamy: cytryny, kawałki kurczaka i cukinię.
5. Szaszłyki układamy na ruszcie, pod spód wstawiamy blachę (zbierać się będzie na niej wyciekający sok) i pieczemy mięso 20-25 minut. W połowie pieczenia przekładamy szpadki z mięsem na drugą stronę, żeby kurczak równomiernie się upiekł. (Jeśli nie mamy rusztu, możemy szaszłyki piec bezpośrednio na blasze.)
Przepis na cytrynowe szaszłyki z kurczaka z cukinią – porady:
* Na pół godziny przed pieczeniem lub grillowaniem warto namoczyć drewniane szpadki do szaszłyków, wtedy nie będą się palić podczas pieczenia, w dodatku łatwiej będzie zdejmować z nich kawałki mięsa.
* Szaszłyki drobiowe warto podać z ryżem, pieczonymi ziemniakami albo z domowymi frytkami.