Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut
Marynowanie: minimum 30 minut (najlepiej przez całą noc)

Cytrynowe szaszłyki z kurczaka z cukinią – składniki:

  • 3 pojedyncze piersi kurczaka

Na marynatę:

  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki posiekanych listków świeżego oregano lub łyżeczka suszonego oregano
  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 cytryny

Na szaszłyki:

  • cukinia
  • szpadki lub patyczki do szaszłyków (moczone co najmniej 30 minut w wodzie*)

Jak zrobić cytrynowe szaszłyki z kurczaka z cukinią:

1. Piersi kurczaka oczyszczamy z błonek, osuszamy i kroimy w grubą kostkę (ok. 4 na 4 cm).

2. Na marynatę jogurt mieszamy z oliwą, oregano, papryką, solą i sokiem z połowy cytryny, dodajemy do niej kawałki kurczaka, dokładnie mieszamy, odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut, a najlepiej na całą noc.

3. Piekarnik rozgrzewamy do  temperatury 190 st. (funkcja góra-dół). Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia (będzie mniej zmywania).

4. Na szaszłyki cukinię i cytryny kroimy na plastry. Na patyczki na przemian nadziewamy: cytryny, kawałki kurczaka i cukinię.

5. Szaszłyki układamy na ruszcie, pod spód wstawiamy blachę (zbierać się będzie na niej wyciekający sok) i pieczemy mięso 20-25 minut. W połowie pieczenia przekładamy szpadki z mięsem na drugą stronę, żeby kurczak równomiernie się upiekł. (Jeśli nie mamy rusztu, możemy szaszłyki piec bezpośrednio na blasze.)

Przepis na cytrynowe szaszłyki z kurczaka z cukinią – porady:

* Na pół godziny przed pieczeniem lub grillowaniem warto namoczyć drewniane szpadki do szaszłyków, wtedy nie będą się palić podczas pieczenia, w dodatku łatwiej będzie zdejmować z nich kawałki mięsa. 

* Szaszłyki drobiowe warto podać z ryżem, pieczonymi ziemniakami albo z domowymi frytkami.