Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 50 minut

Chłopski garnek – składniki:

  • 300 g tłustej podwędzanej kiełbasy
  • 300 g wędzonego surowego boczku
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • czerwona papryka
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka majeranku
  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • listek laurowy
  • 3 ziemniaki
  • 3-4 pomidory lub puszka pomidorów bez skóry (400 g)
  • natka pietruszki

Jak zrobić chłopski garnek:

1. Przygotowujemy składniki. Kiełbasę kroimy na plasterki, boczek w grubą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, marchewkę obieramy, tniemy na plasterki, paprykę oczyszczamy z nasion i strąk kroimy w kostkę. Ziemniaki również obieramy, kroimy w kostkę i zalewamy 500 ml wody.

2. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy boczek i, mieszając, podsmażamy na małym ogniu, aż tłuszcz się wytopi. Następnie dodajemy kiełbasę i smażymy jeszcze 5 minut, żeby wędlina się zrumieniła.

3. Do rondla dajemy pokrojoną cebulę i, mieszając, smażymy kolejne 5 minut.

4. Kiedy cebula się zeszkli, dorzucamy marchewkę oraz paprykę i podsmażamy 3-4 minuty. Pod koniec smażenia dodajemy przyprawy, a kiedy zaczną pachnieć, wrzucamy ziemniaki wraz z wodą, zagotowujemy i gotujemy 10 minut.

5. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodajemy rozdrobnione pomidory, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy jeszcze 5-7 minut.

6. Gotowe danie posypujemy natką i podajemy z pieczywem.