Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 50 minut
Chłopski garnek – składniki:
- 300 g tłustej podwędzanej kiełbasy
- 300 g wędzonego surowego boczku
- 2 cebule
- 2 marchewki
- czerwona papryka
- 2 łyżki oleju
- łyżka majeranku
- łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- listek laurowy
- 3 ziemniaki
- 3-4 pomidory lub puszka pomidorów bez skóry (400 g)
- natka pietruszki
Jak zrobić chłopski garnek:
1. Przygotowujemy składniki. Kiełbasę kroimy na plasterki, boczek w grubą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, marchewkę obieramy, tniemy na plasterki, paprykę oczyszczamy z nasion i strąk kroimy w kostkę. Ziemniaki również obieramy, kroimy w kostkę i zalewamy 500 ml wody.
2. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy boczek i, mieszając, podsmażamy na małym ogniu, aż tłuszcz się wytopi. Następnie dodajemy kiełbasę i smażymy jeszcze 5 minut, żeby wędlina się zrumieniła.
3. Do rondla dajemy pokrojoną cebulę i, mieszając, smażymy kolejne 5 minut.
4. Kiedy cebula się zeszkli, dorzucamy marchewkę oraz paprykę i podsmażamy 3-4 minuty. Pod koniec smażenia dodajemy przyprawy, a kiedy zaczną pachnieć, wrzucamy ziemniaki wraz z wodą, zagotowujemy i gotujemy 10 minut.
5. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodajemy rozdrobnione pomidory, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy jeszcze 5-7 minut.
6. Gotowe danie posypujemy natką i podajemy z pieczywem.

chyba chodzi o współczesnego chłopa
Mi na wsi tłumaczyli, że lebioda to jest to samo co szpinak.
Wydaje mi sie ze to raczej kwesta PRLu i mniejszych hoteli robotniczych gdzie dokarmialo sie jedzeneim na jednym palniku elektrycznym.
W tych przepisach teraz zawsze daje sie papryka, tania, wygodna i malo problematyczny smak po ugotowaniu - kazdy zje. Z cuknia czy baklazanem bylby wiekszy klopot, tak samo z selerem, selerem koprowym czy moim ulubionym porem.