Dla 2 osób
Przygotowanie: 20 minut
Omlet francuski z pomidorkami i zieleniną – składniki:
- 300 g pomidorków koktajlowych
- 100 g liści szpinaku
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 4 jajka
- spora szczypta soli
- nieco pieprzu
- 2 łyżki masła plus jeszcze łyżeczka
Jak zrobić omlet francuski z pomidorkami i zieleniną:
1. Pomidorki myjemy, kroimy, odstawiamy. Liście szpinaku myjemy, osuszamy, siekamy. Szczypiorek płuczemy, osuszamy, siekamy.
2. Ubijamy jajka widelcem (20-30 sekund), dorzucamy posiekaną zieleninę, solimy je i dodajemy pieprz.
3. Patelnię (na 2 jajka bierzemy taką o średnicy 15 cm) stawiamy na sporym ogniu. Roztapiamy na niej łyżkę masła i, poruszając nią, rozprowadzamy je po całej powierzchni.
4. Na gorące, ale jeszcze nieprzyrumienione masło wlewamy połowę masy jajecznej i smażymy, podważając boki omletu tak, aby na dno cały czas spływała płynna masa jajeczna oraz energicznie poruszając patelnią, żeby oddzielił się od niej spód omletu.
5. Na połowie omletu rozkładamy delikatnie połowę pomidorków. Pomagając sobie łopatką, składamy omlet na pół, pod spód wkładamy jeszcze troszeczkę masła i dosmażamy przez chwilę – omlet powinien być rumiany z zewnątrz, ale wciąż lekko kremowy, galaretowaty w środku.
6. W ten sam sposób przygotowujemy drugi omlet.