Na 12 porcji
Przygotowanie: ok.20 minut
Marynowanie: przez całą noc
Pieczenie: ok. 2 godziny

Pieczona karkówka – składniki:

  • 4 ząbki czosnku 
  • łyżeczka ziaren gorczycy (lub 2-3 łyżeczki musztardy francuskiej) 
  • łyżka suszonego majeranku 
  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki 
  • 2 łyżeczki soli 
  • łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 
  • 3 łyżki oleju rzepakowego 
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1,5 kg karkówki wieprzowej 

Jak zrobić soczystą pieczoną karkówkę: 

1. Przygotowujemy marynatę: czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, ziarna gorczycy rozcieramy w moździerzu, dorzucamy do czosnku, dodajemy pozostałe przyprawy i zioła oraz olej, mieszamy. 

2. Tak przygotowaną marynatą dokładnie nacieramy osuszoną ręcznikiem papierowym karkówkę, wkładamy do naczynia żaroodpornego z przykrywką lub zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na noc (lub na dłużej) do lodówki. 

3. Na godzinę przed pieczeniem wyjmujemy karkówkę z lodówki, żeby nabrała temperatury pokojowej. Dzięki temu zabiegowi zmniejszymy różnicę między temperaturą mięsa a temperaturą w piekarniku, a to sprawi, że karkówka podczas pieczenia pozostanie soczysta i miękka. 

4. Po tym czasie rozgrzewamy piekarniki do temperatury 160 st., ustawiając funkcję góra-dół, układamy karkówkę w naczyniu żaroodpornym na gałązkach rozmarynu, wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy bez przykrycia przez 2 godziny, od czasu do czasu polewając wytwarzającym się sosem.  

5. Po po upieczeniu wyjmujemy karkówkę z piekarnika, przykrywamy ją i zostawiamy na 10-15 minut, żeby soki w mięsie znów zaczęły krążyć. 

6. Karkówkę podajemy pokrojoną w plastry grubości ok. centymetra z ulubionymi dodatkami, np. pieczonymi ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej albo jako zimną przystawkę pokrojoną na cienkie plasterki, np. do pieczywa.  

Przepis na pieczoną karkówkę – sprawdzone porady: 

  • W podobny sposób możemy przygotować karkówkę pieczoną w rękawie: zamarynowane mięso umieszczamy w rękawie do pieczenia, szczelnie zamykamy worek, robimy w nim 2-3 otworki, karkówkę układamy na blasze i pieczemy mięso 2-2,5 godziny w temperaturze 160 st. 
  • Smak karkówki zależy oczywiście od użytych do marynaty przypraw. Możemy go podkręcić, dodając również mielone, utłuczone w moździerzu ziarna kolendry, kminek albo ulubione zioła, takie jak tymianek, oregano lub zioła prowansalskie.  
    Jeśli wolimy pikantne potrawy, przyda się ostra mielona papryka lub pieprz cayenne albo dodatkowe pół łyżeczki chili. 
    Jeżeli lubimy mięsa na słodko, warto do marynaty (przepis powyżej) dolać też łyżkę miodu wymieszaną z łyżką octu balsamicznego.