Dla 4-6 osób
Przygotowanie:80 minut
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym – składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 średnie cebule
- 4 łyżki oleju
- 1 kg mielonego mięsa (pół na pół wołowego i wieprzowego z szynki)
- 3 marchewki
- 500 ml bulionu lub wody
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 6 łyżek przecieru pomidorowego
- kopiasta łyżeczka tymianku
- kopiasta łyżeczka słodkiej papryki
- pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
Jak zrobić zapiekankę z mielonym mięsem:
1. Ziemniaki myjemy i w łupinach wkładamy do garnka z zimną wodą. Stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 10 minut, odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.
2. Cebule obieramy i kroimy w kostkę, a następnie szklimy w dużym rondlu na rozgrzanym oleju i dodajemy mięso.
3. Mięso smażymy tak długo, aż się przysmaży. Wtedy dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę, mieszamy i smażymy 5 minut
4. Następnie dodajemy sos Worcestershire, przecier pomidorowy, tymianek i paprykę w proszku. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Wlewamy bulion lub wodę i gotujemy na małym ogniu około 40 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodajemy posiekaną natkę.
5. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st.
6. Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w talarki. Na dnie żaroodpornego naczynia układamy mięso i przykrywamy je ziemniakami. Roztapiamy masło, polewamy nim ziemniaki, wstawiamy do piekarnika i zapiekamy 20-30 minut.
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym – sprawdzone porady:
* Do zapiekanki możemy też wykorzystać ugotowane ziemniaki – wystarczy je po ugotowaniu utłuc, wymieszać z masłem i mlekiem i przykryć nimi mięso (warto w ten sposób np. zużyć ziemniaki, które zostały z wczorajszego obiadu).
* Zapiekankę podajemy z kefirem albo z surówką, np. coleslaw lub z kapusty pekińskiej.
Zima jest czysto teoretyczna.