Dla 4-6 osób
Przygotowanie:80 minut

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym – składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 4 łyżki oleju
  • 1 kg mielonego mięsa (pół na pół wołowego i wieprzowego z szynki)
  • 3 marchewki
  • 500 ml bulionu lub wody
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 6 łyżek przecieru pomidorowego
  • kopiasta łyżeczka tymianku
  • kopiasta łyżeczka słodkiej papryki
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Jak zrobić zapiekankę z mielonym mięsem:

1. Ziemniaki myjemy i w łupinach wkładamy do garnka z zimną wodą. Stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 10 minut, odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.

2. Cebule obieramy i kroimy w kostkę, a następnie szklimy w dużym rondlu na rozgrzanym oleju i dodajemy mięso.

3. Mięso smażymy tak długo, aż się przysmaży. Wtedy dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę, mieszamy i smażymy 5 minut

4. Następnie dodajemy sos Worcestershire, przecier pomidorowy, tymianek i paprykę w proszku. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Wlewamy bulion lub wodę i gotujemy na małym ogniu około 40 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodajemy posiekaną natkę.

5. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st.

6. Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w talarki. Na dnie żaroodpornego naczynia układamy mięso i przykrywamy je ziemniakami. Roztapiamy masło, polewamy nim ziemniaki, wstawiamy do piekarnika i zapiekamy 20-30 minut.

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym – sprawdzone porady:

* Do zapiekanki możemy też wykorzystać ugotowane ziemniaki – wystarczy je po ugotowaniu utłuc, wymieszać z masłem i mlekiem i przykryć nimi mięso (warto w ten sposób np. zużyć ziemniaki, które zostały z wczorajszego obiadu).

* Zapiekankę podajemy z kefirem albo z surówką, np. coleslaw lub z kapusty pekińskiej.