Dla 4 osób
Przygotowanie: 90 minut

Gulasz wieprzowy – składniki:

  • 500 g wieprzowiny, np. karkówki (w oryginalnej wersji - 500 g baraniny)
  • 3 łyżki smalcu
  • łyżka mąki
  • 500 ml l bulionu
  • sól
  • pieprz
  • 300 g kiszonej kapusty
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • szczypta cukru
  • 2-3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Gulasz wieprzowy - przepis

1. Mięso oczyszczamy z błon, kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce smalcu, oprószamy mąką, mieszamy, aż mąka się nieco przyrumieni i przekładamy do rondla.

3. Mięso zalewamy połową bulionu, doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy ok. 40 minut na małym ogniu.

4. W tym czasie gdy wieprzowina się dusi, kapustę odciskamy z soku i siekamy ją (jeśli nie chcemy, by była zbyt kwaśna, wcześniej ją płuczemy i dokładnie odsączamy).

5. Do garnka z mięsem dorzucamy kapustę, dolewamy resztę bulionu, dodajemy kminek, szczyptę cukru i dusimy tak długo, aż mięso i kapusta będą miękkie (ok. 30 minut).

6. Kiedy gulasz się gotuje, cebulę obieramy, kroimy w kostkę, dusimy 7-10 minut na reszcie smalcu, dodajemy obrany i posiekany czosnek, paprykę, koncentrat i smażymy jeszcze 2 minuty, po czym całość przekładamy do rondla z mięsem.

7. Gulasz zagotowujemy, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze 5 minut. Podajemy z chlebem lub ziemniakami.