Dla 4 osób
Przygotowanie: 90 minut
Gulasz wieprzowy – składniki:
- 500 g wieprzowiny, np. karkówki (w oryginalnej wersji - 500 g baraniny)
- 3 łyżki smalcu
- łyżka mąki
- 500 ml l bulionu
- sól
- pieprz
- 300 g kiszonej kapusty
- 1/2 łyżeczki kminku
- szczypta cukru
- 2-3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Gulasz wieprzowy - przepis
1. Mięso oczyszczamy z błon, kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce smalcu, oprószamy mąką, mieszamy, aż mąka się nieco przyrumieni i przekładamy do rondla.
3. Mięso zalewamy połową bulionu, doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy ok. 40 minut na małym ogniu.
4. W tym czasie gdy wieprzowina się dusi, kapustę odciskamy z soku i siekamy ją (jeśli nie chcemy, by była zbyt kwaśna, wcześniej ją płuczemy i dokładnie odsączamy).
5. Do garnka z mięsem dorzucamy kapustę, dolewamy resztę bulionu, dodajemy kminek, szczyptę cukru i dusimy tak długo, aż mięso i kapusta będą miękkie (ok. 30 minut).
6. Kiedy gulasz się gotuje, cebulę obieramy, kroimy w kostkę, dusimy 7-10 minut na reszcie smalcu, dodajemy obrany i posiekany czosnek, paprykę, koncentrat i smażymy jeszcze 2 minuty, po czym całość przekładamy do rondla z mięsem.
7. Gulasz zagotowujemy, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze 5 minut. Podajemy z chlebem lub ziemniakami.