Dla 6 osób
Przygotowanie: 40 minut plus wyrastanie (przez noc lub 2 godziny)
Pieczenie: 12-15 minut
Chaczapuri przepis – składniki:
Na ciasto chaczapuri:
- 7 g suszonych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 200 ml letniej wody
- 450 g białej mąki pszennej plus do podsypywania
- 10 g soli morskiej w płatkach
Na farsz do chaczapuri:
- 100 g pełnotłustego twarogu lub ricotty
- 250 g sera raclette* lub gruyère
- 250 g sera typu feta
- 6 jajek plus żółtko
- 10 g masła podzielone na 6 kawałeczków
1. Na ciasto mieszamy w misce drożdże z cukrem, wodą, mąką i solą. Oklejamy miskę folią spożywczą, wstawiamy na noc do lodówki albo w ciepłe miejsce na godzinę, aż zaczyn podwoi objętość.
2. Sery na farsz kruszymy lub kroimy, mieszamy z jednym żółtkiem i całość rozgniatamy starannie widelcem.
3. Piec rozgrzewamy do najwyższej temperatury. Podgrzewamy też dwie blachy do pieczenia albo, jeśli mamy, to kamień do pizzy.
4. Obficie oprószamy mąką stolnicę lub blat i obsypujemy mąką dłonie.Wykładamy ciasto na stolnicę. Jeśli jeszcze za bardzo się klei, podsypujemy je mąką i zagniatamy.
5. Gotowe ciasto dzielimy na 6 części (po 100 g). Rozwałkowujemy każdą część na lekko oprószonej mąką stolnicy na okrągły placek o średnicy ok. 18 cm. Rozciągamy je z dwóch stron, aby wydłużyć placek.
6. Na środek placka nakładamy ok. 100 g farszu, zostawiając dookoła wolny brzeg o szerokości 5 mm, następnie zawijamy przeciwległe brzegi do środka i zaciskamy. Rozpłaszczamy dłonią, a potem odwracamy tak, żeby zlepione brzegi znalazły się na spodzie. Ostrym nożem nacinamy w środku i rozciągamy ciasto tak, aby farsz był na wierzchu. W ten sam sposób przygotowujemy pozostałe chaczapuri.
7. Gotowe chaczapuri układamy na gorące blachy. Pieczemy 10 minut, aż ciasto się zrumieni, następnie w w każdą łódeczkę wbijamy na środku jajko, dodajemy kawałeczek masła i zapiekamy jeszcze 2–3 minuty.
8. Chaczapuri jemy w ten sposób, że rwiemy kawałki ciasta z jednego końca, mieszamy nimi płynne żółtko z farszem i zjadamy.
*Raclette – ten ser możemy kupić we francuskich supermarketach lub sklepach z serami.
Przepis: Olia Hercules, ukraińska kucharka, szefowa kuchni, podróżniczka, autorka książek kulinarnych
Jak wszystkie mączne i tłuste potrawy. Pewnie kiedyś miało to rację bytu, ale dzisiaj liczymy kalorie.
no a jak gruzińskie babcie mogły inaczej zawinąć ciasto? W chusteczkę, to się nie uda!?