Dla 6 osób
Przygotowanie: 40 minut plus wyrastanie (przez noc lub 2 godziny)
Pieczenie: 12-15 minut

Chaczapuri przepis – składniki:

Na ciasto chaczapuri:

  • 7 g suszonych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 200 ml letniej wody
  • 450 g białej mąki pszennej plus do podsypywania
  • 10 g soli morskiej w płatkach

Na farsz do chaczapuri:

  • 100 g pełnotłustego twarogu lub ricotty
  • 250 g sera raclette* lub gruyère
  • 250 g sera typu feta
  • 6 jajek plus żółtko
  • 10 g masła podzielone na 6 kawałeczków

1. Na ciasto mieszamy w misce drożdże z cukrem, wodą, mąką i solą. Oklejamy miskę folią spożywczą, wstawiamy na noc do lodówki albo w ciepłe miejsce na godzinę, aż zaczyn podwoi objętość.

2. Sery na farsz kruszymy lub kroimy, mieszamy z jednym żółtkiem i całość rozgniatamy starannie widelcem.

3. Piec rozgrzewamy do najwyższej temperatury. Podgrzewamy też dwie blachy do pieczenia albo, jeśli mamy, to kamień do pizzy.

4. Obficie oprószamy mąką stolnicę lub blat i obsypujemy mąką dłonie.Wykładamy ciasto na stolnicę. Jeśli jeszcze za bardzo się klei, podsypujemy je mąką i zagniatamy.

5. Gotowe ciasto dzielimy na 6 części (po 100 g). Rozwałkowujemy każdą część na lekko oprószonej mąką stolnicy na okrągły placek o średnicy ok. 18 cm. Rozciągamy je z dwóch stron, aby wydłużyć placek.

6. Na środek placka nakładamy ok. 100 g farszu, zostawiając dookoła wolny brzeg o szerokości 5 mm, następnie zawijamy przeciwległe brzegi do środka i zaciskamy. Rozpłaszczamy dłonią, a potem odwracamy tak, żeby zlepione brzegi znalazły się na spodzie. Ostrym nożem nacinamy w środku i rozciągamy ciasto tak, aby farsz był na wierzchu. W ten sam sposób przygotowujemy pozostałe  chaczapuri.

7. Gotowe chaczapuri układamy na gorące blachy. Pieczemy 10 minut, aż ciasto się zrumieni, następnie w w każdą łódeczkę wbijamy na środku jajko, dodajemy kawałeczek  masła i zapiekamy jeszcze 2–3 minuty.

8. Chaczapuri jemy w ten sposób, że rwiemy kawałki ciasta z jednego końca, mieszamy nimi płynne żółtko z farszem i zjadamy.

*Raclette – ten ser możemy kupić we francuskich supermarketach lub sklepach z serami.

Przepis: Olia Hercules, ukraińska kucharka, szefowa kuchni, podróżniczka, autorka książek kulinarnych