Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut
Marynowanie: najlepiej całą noc
Pieczenie w zależności od temperatury: 9-13 godzin; 5-7 godzin lub 3,5-4 godziny

Szarpana wieprzowina – składniki:

  • kilogram łopatki wieprzowej lub karkówki

Na solankę:

  • 2 łyżki soli
  • 1 i 1/2 łyżki cukru
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego

Na marynatę:

  • 2 łyżeczki musztardy angielskiej (do kupienia w sklepach z żywnością ze świata) lub djion
  • 2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • duża cebula
  • 200 mililitrów wytrawnego wina, piwa lub wody

Jak zrobić szarpaną wieprzowinę:

1. Mięso oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu, usuwamy też błony. Łopatkę przekładamy do płaskiego naczynia.

2. Przygotowujemy solankę: litr wody podgrzewamy, dodajemy sól, cukier, liście laurowe, ziele angielskie.

3. Mięso zalewamy solanką i wstawiamy na noc do lodówki.

4. Następnego dnia dokładnie osuszamy łopatkę, nacieramy ją dokładnie mieszanką musztardy, pieprzu i wędzonej papryki.

5. Włączamy funkcję grzania góra-dół i rozgrzewamy piekarniki do wybranej temperatury. Im dłuższe pieczenie, tym mięso będzie bardziej soczyste, dlatego możemy piec łopatkę przez 9-13 godzin w temperaturze 90-100 st.; 5-7 godzin w temperaturze 120-130 stopni; 3,5-4 godziny w temperaturze 150 st.

6. Cebulę obieramy, kroimy na grube plastry, układamy na dnie żaroodpornego naczynia. Czosnek miażdżymy nożem, rozkładamy między plastrami cebuli. Na warzywach układamy zamarynowaną wieprzowinę, wlewamy 200 ml płynu (wody, wina lub piwa), przykrywamy i pieczemy.

7. Mięso po upieczeniu przekładamy do innego naczynia i przy pomocy dwóch widelców rozrywamy na małe kawałki.

8. Poszarpane mięso mieszamy z częścią powstałego sosu, upieczoną cebulą i czosnkiem wyjętym z łupinek.

9. Gotową wieprzowinę możemy podać z frytkami lub ziemniakami, ale jeszcze lepiej jest przygotować z nią pyszną kanapkę.

Przepis na szarpaną wieprzowinę – sprawdzone porady:

  • Szarpaną wieprzowinę podajemy jak burgery w podgrzanych bułkach, dlatego warto przygotować do niej rozmaite dodatki:
    - najprostsza kanapka to mięso wymieszane z sosem BBQ udekorowane plasterkami konserwowego ogórka;
    - sprawdza się też bułka z wieprzowiną z ostrym keczupem i poszatkowaną czerwoną kapustą;
    - zamiast keczupu i czerwonej kapusty możemy wybrać surówkę z kapusty pekińskiej albo sałatkę coleslaw.
  • Gotowa wieprzowina wytrzyma w lodówce do 5 dni, warto ją też poporcjować i zamrozić.