Dla 4 osób
Przygotowanie: 80 minut
Chimichanga z wieprzowiną i salsą ananasową – składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- olej
- 400 ml bulionu drobiowego
- mała cebula
- 4 ząbki czosnku
- papryczka chili
- 6 pszennych tortilli
- kumin
- suszone oregano
- sól
- pieprz
Na salsę:
- 2 pomidory
- 100 g świeżego ananasa
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/2 papryczki chili
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżka posiekanej kolendry
Jak zrobić chimichangę z wieprzowiną i salsą ananasową:
1. Łopatkę kroimy w kostkę. Olej rozgrzewamy w garnku, smażymy mięso ze wszystkich stron. Wlewamy bulion drobiowy, solimy, dusimy ok. godziny na małym ogniu, aż płyn odparuje a mięso będzie miękkie. Studzimy. Za pomocą dwóch widelców dzielimy łopatkę na włókna. Odstawiamy.
2. Na salsę pomidory kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w kostkę. Ananasa kroimy na małe kawałki. Cebulę, oczyszczoną z pestek papryczkę chili i czosnek siekamy. Łączymy z pomidorami, dodajemy sok z cytryny i kolendrę, mieszamy. Salsę przyprawiamy do smaku solą. Schładzamy.
3. Cebulę, czosnek i oczyszczoną z pestek papryczkę chili siekamy. Olej rozgrzewamy na patelni, smażymy cebulę i papryczkę, aż zmiękną. Dodajemy czosnek i wieprzowinę, mieszamy, przyprawiamy kuminem, oregano, solą i pieprzem. Studzimy.
4. Farsz układamy na środku każdej tortilli, brzegi zawijamy do środka i zwijamy jak krokieta. Olej rozgrzewamy na patelni, układamy chimichangi łączeniem do dołu, smażymy ze wszystkich stron (możemy je także usmażyć w głębokim oleju). Osączamy z tłuszczu, podajemy z ananasową salsą.