Dla 4 osób (16-20 szt.)
Przygotowanie: ok. 40 minut plus schładzanie
Klopsiki w sosie własnym – składniki:
Na klopsiki:
- 500 g mięsa wieprzowego, np. łopatki
- cebula ok. 100 g
- 100 g tartej bułki
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- jajko
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- woda gazowana
- mąka pszenna
- olej do smażenia
Na sos do klopsików:
- cebula
- 2 ząbki czosnki
- sól
- 2 listki laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 250 ml bulionu warzywnego lub wody
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- łyżka masła
Jak zrobić klopsy z mielonego mięsa w sosie własnym:
1. Mięso mielimy w maszynce przez sitko o średnich oczkach. Przekładamy do miski.
2. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju, szklimy na niej cebulę, studzimy, przekładamy do miski z mięsem.
3. Do mięsa na klopsy dodajemy też tartą bułkę, jajko, łyżeczkę soli, pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu oraz posiekaną natkę.
4. Masę dokładnie wyrabiamy dłońmi, dodajemy 2-3 łyżki wody gazowanej, żeby mięso było pulchne i jeszcze wyrabiamy.
5. Przygotowujemy miseczkę z zimną wodą do moczenia palców, a następnie zwilżonymi dłońmi formujemy niewielkie pulpeciki, które obtaczamy w mące.
6. Gotowe klopsy układamy na desce i wstawiamy na 15-20 minut do lodówki, żeby stały się bardziej zwarte – nie będą się rozpadać podczas duszenia.
7. Na sos cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, przekładamy do niskiego rondla, odrobinę solimy, żeby cebula puściła sok, dorzucamy listek laurowy i ziarna ziela angielskiego i dusimy na 1-2 łyżkach oleju, aż cebula zmięknie i się zrumieni.
8. Do rondla wlewamy 250 ml bulionu lub wody, dorzucamy pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu i słodkiej papryki oraz łyżkę masła. Dusimy sos bez przykrycia ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
9. W tym czasie, na patelni podsmażamy z każdej strony klopsiki na rozgrzanym oleju, a gdy się zrumienią, przekładamy je do rondla.
10. Na patelnię wlewamy 2-3 łyżki wrzącej wody i za pomocą szpatułki zbieramy smakowite resztki, które pozostały po smażeniu klopsików, przekładamy je do rondla, całość mieszamy, żeby sos się nie przypalił i dusimy 15 minut.
11. Gotowe klopsiki podajemy z ulubionym makaronem, kaszą, ziemniakami lub ryżem.
Jak zrobić dobre klopsy z mięsa mielonego?
- Klopsiki w sosie własnym możemy zaprawić 3-4 łyżkami śmietanki 30 proc., wtedy otrzymamy gładki aksamitny sos, którym warto polać ziemniaki, ryż albo kaszę.
- Według tego samego przepisu możemy przygotować klopsiki z mięsa indyka. Najlepszy do tej potrawy będzie bardziej wyrazisty w smaku udziec. Dobrym dodatkiem do masy na indycze pulpeciki będzie posiekana zielenina, najlepiej koperek.
Ja zrobię rybę na parze w 15-20 minut, będę miał zdrowsze jedzenie.