Dla 4 osób (16-20 szt.)
Przygotowanie: ok. 40 minut plus schładzanie

Klopsiki w sosie własnym – składniki:

Na klopsiki: 

  • 500 g mięsa wieprzowego, np. łopatki 
  • cebula ok. 100 g 
  • 100 g tartej bułki 
  • łyżka posiekanej natki pietruszki  
  • jajko 
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • woda gazowana  
  • mąka pszenna 
  • olej do smażenia

Na sos do klopsików:

  • cebula 
  • 2 ząbki czosnki 
  • sól 
  • 2 listki laurowe 
  • 3 ziarna ziela angielskiego 
  • 250 ml bulionu warzywnego lub wody 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu 
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 
  • łyżka masła 

Jak zrobić klopsy z mielonego mięsa w sosie własnym:

1. Mięso mielimy w maszynce przez sitko o średnich oczkach. Przekładamy do miski.  

2. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju, szklimy na niej cebulę, studzimy, przekładamy do miski z mięsem. 

3. Do mięsa na klopsy dodajemy też tartą bułkę, jajko, łyżeczkę soli, pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu oraz posiekaną natkę.  

4. Masę dokładnie wyrabiamy dłońmi, dodajemy 2-3 łyżki wody gazowanej, żeby mięso było pulchne i jeszcze wyrabiamy.  

5. Przygotowujemy miseczkę z zimną wodą do moczenia palców, a następnie zwilżonymi dłońmi formujemy niewielkie pulpeciki, które obtaczamy w mące.

6. Gotowe klopsy układamy na desce i wstawiamy na 15-20 minut do lodówki, żeby stały się bardziej zwarte – nie będą się rozpadać podczas duszenia. 

7. Na sos cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, przekładamy do niskiego rondla, odrobinę solimy, żeby cebula puściła sok, dorzucamy listek laurowy i ziarna ziela angielskiego i dusimy na 1-2 łyżkach oleju, aż cebula zmięknie i się zrumieni.  

8. Do rondla wlewamy 250 ml bulionu lub wody, dorzucamy pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu i słodkiej papryki oraz łyżkę masła. Dusimy sos bez przykrycia ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając.  

9. W tym czasie, na patelni podsmażamy z każdej strony klopsiki na rozgrzanym oleju, a gdy się zrumienią, przekładamy je do rondla.  

10. Na patelnię wlewamy 2-3 łyżki wrzącej wody i za pomocą szpatułki zbieramy smakowite resztki, które pozostały po smażeniu klopsików, przekładamy je do rondla, całość mieszamy, żeby sos się nie przypalił i dusimy 15 minut. 

11. Gotowe klopsiki podajemy z ulubionym makaronem, kaszą, ziemniakami lub ryżem. 

Jak zrobić dobre klopsy z mięsa mielonego?

  • Klopsiki w sosie własnym możemy zaprawić 3-4 łyżkami śmietanki 30 proc., wtedy otrzymamy gładki aksamitny sos, którym warto polać ziemniaki, ryż albo kaszę. 
  • Według tego samego przepisu możemy przygotować klopsiki z mięsa indyka. Najlepszy do tej potrawy będzie bardziej wyrazisty w smaku udziec. Dobrym dodatkiem do masy na indycze pulpeciki będzie posiekana zielenina, najlepiej koperek.