Dla 6-8 osób (obiad na 2-3 dni)
Przygotowanie: ok. 120 minut

Gołąbki z kaszą gryczaną – składniki:

  • główka białej kapusty lub kapusty włoskiej
  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g kaszy gryczanej
  • sól
  • pieprz
  • łyżka majeranku
  • 3 cebule
  • 2 szklanki bulionu lub wody
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka posiekanych pomidorów 400 g
  • 2 łyżki masła ( w wersji wegańskiej 2 łyżki oleju)

Jak zrobić gołąbki z kaszą gryczaną?

1. Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i wycinamy od dołu głąb. Całą główkę wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy 5 minut. Wyjmujemy z wody, studzimy, dzielimy na pojedyncze liście. Płasko ścinamy duże, zgrubiałe nerwy liściowe.

2. Ziemniaki obieramy i gotujemy 20-30 minut do miękkości, a następnie ugniatamy na purée.

3. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie mieszamy z ziemniakami, solą, pieprzem i majerankiem.

4. Na patelni roztapiamy masło i szklimy na nim przez kilka minut posiekaną wcześniej cebulę, następnie dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy do farszu, dokładnie mieszamy.

5. Na każdy liść nakładamy łyżkę farszu, zakładając boki liści do środka, a następnie zwijamy w ciasne rulony.

6. Na dnie garnka układamy niewykorzystane liście kapusty, a na nich ciasno kładziemy gołąbki i zalewamy je do połowy wysokości naczynia bulionem lub wodą, następnie dorzucamy pomidory z puszki, przykrywamy i pieczemy 60-70 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 st.