Dla 6-8 osób (obiad na 2-3 dni)
Przygotowanie: ok. 120 minut
Gołąbki z kaszą gryczaną – składniki:
- główka białej kapusty lub kapusty włoskiej
- 1 kg ziemniaków
- 250 g kaszy gryczanej
- sól
- pieprz
- łyżka majeranku
- 3 cebule
- 2 szklanki bulionu lub wody
- 2 ząbki czosnku
- puszka posiekanych pomidorów 400 g
- 2 łyżki masła ( w wersji wegańskiej 2 łyżki oleju)
Jak zrobić gołąbki z kaszą gryczaną?
1. Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i wycinamy od dołu głąb. Całą główkę wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy 5 minut. Wyjmujemy z wody, studzimy, dzielimy na pojedyncze liście. Płasko ścinamy duże, zgrubiałe nerwy liściowe.
2. Ziemniaki obieramy i gotujemy 20-30 minut do miękkości, a następnie ugniatamy na purée.
3. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie mieszamy z ziemniakami, solą, pieprzem i majerankiem.
4. Na patelni roztapiamy masło i szklimy na nim przez kilka minut posiekaną wcześniej cebulę, następnie dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy do farszu, dokładnie mieszamy.
5. Na każdy liść nakładamy łyżkę farszu, zakładając boki liści do środka, a następnie zwijamy w ciasne rulony.
6. Na dnie garnka układamy niewykorzystane liście kapusty, a na nich ciasno kładziemy gołąbki i zalewamy je do połowy wysokości naczynia bulionem lub wodą, następnie dorzucamy pomidory z puszki, przykrywamy i pieczemy 60-70 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 st.