Dla 4 osób
Przygotowanie: 45 minut 

Spaghetti z sosem pomidorowym – składniki: 

  • 1 kg świeżych pomidorów lub 800 ml pomidorów bez skóry z puszki 
  • 3-4 ząbki czosnku  
  • łyżeczka suszonego tymianku lub łyżka posiekanego świeżego tymianku  
  • 80 ml oliwy
  • sól 
  • łyżka cukru (opcjonalnie) 
  • 400-500 g makaronu spaghetti 
  • starty parmezan 
  • listki bazylii do dekoracji 

Jak zrobić spaghetti z sosem pomidorowym: 

1. Świeże pomidory nacinamy na krzyż na czubku, przekładamy do miski, zalewamy wrzątkiem, po minucie odsączamy, zdejmujemy z nich skórkę, owoce kroimy w kostkę, przekładamy do miski.  

Twoja przeglądarka nie ma włączonej obsługi JavaScript

Wypróbuj prenumeratę cyfrową Wyborczej

Pełne korzystanie z serwisu wymaga włączonego w Twojej przeglądarce JavaScript oraz innych technologii służących do mierzenia liczby przeczytanych artykułów.
Możesz włączyć akceptację skryptów w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Sprawdź regulamin i politykę prywatności.