Dla 4 osób
Przygotowanie: 45 minut
Spaghetti z sosem pomidorowym – składniki:
- 1 kg świeżych pomidorów lub 800 ml pomidorów bez skóry z puszki
- 3-4 ząbki czosnku
- łyżeczka suszonego tymianku lub łyżka posiekanego świeżego tymianku
- 80 ml oliwy
- sól
- łyżka cukru (opcjonalnie)
- 400-500 g makaronu spaghetti
- starty parmezan
- listki bazylii do dekoracji
Jak zrobić spaghetti z sosem pomidorowym:
1. Świeże pomidory nacinamy na krzyż na czubku, przekładamy do miski, zalewamy wrzątkiem, po minucie odsączamy, zdejmujemy z nich skórkę, owoce kroimy w kostkę, przekładamy do miski.
Wypróbuj prenumeratę cyfrową Wyborczej
Pełne korzystanie z serwisu wymaga włączonego w Twojej przeglądarce JavaScript oraz innych technologii służących do mierzenia liczby przeczytanych artykułów.
Możesz włączyć akceptację skryptów w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Sprawdź regulamin i politykę prywatności.
Normalka. Żona opiekowała się kiedyś trzema dziewczynkami i pewnego razu ich mama zostawiła na stole karteczkę z informacją, że na obiad będzie risotto z ryżem. Tak że ten :)
Skoro już prawie wszędzie jest tylko oliwa z oliwek, to i spaghetti z makaronem, a i risotto z ryżem być powinno i basta!
"Oliwa z oliwek" wywołuje u mnie swego rodzaju intelektualny smutek, więc zakupy robię z karteczką, szybko i bez radości :) "Ziemniaki jadalne" kupuję jeśli innych, zapewne "niejadalnych", których ryzykowne spożycie wywołuje podświadomy dreszcz emocji, już nie ma.
Dzień Spaghetti mamy w każdy piątek. :) A skoro Potwór nie jest drobiazgowy, możemy mieć i dziś. :)
który z łaski Twojej spożywać mamy. Ramen!