Dla 4 osób
Przygotowanie: 45 minut 

Spaghetti z sosem pomidorowym – składniki: 

  • 1 kg świeżych pomidorów lub 800 ml pomidorów bez skóry z puszki 
  • 3-4 ząbki czosnku  
  • łyżeczka suszonego tymianku lub łyżka posiekanego świeżego tymianku  
  • 80 ml oliwy
  • sól 
  • łyżka cukru (opcjonalnie) 
  • 400-500 g makaronu spaghetti 
  • starty parmezan 
  • listki bazylii do dekoracji 

Jak zrobić spaghetti z sosem pomidorowym: 

1. Świeże pomidory nacinamy na krzyż na czubku, przekładamy do miski, zalewamy wrzątkiem, po minucie odsączamy, zdejmujemy z nich skórkę, owoce kroimy w kostkę, przekładamy do miski.  

2. Jeśli używam pomidorów z puszki, to kroimy je w kostkę, zdejmując pozostałości skóry i przekładamy wraz z sokiem do miski. Puszkę warto opłukać niewielką ilością wody, zbierając w ten sposób resztę soku i dolać ją do miski z pomidorami. 

3. Czosnek obieramy – by sobie to ułatwić, miażdżymy ząbki czosnku bokiem ostrza noża, wtedy skórka popęka i łatwo da się zdjąć. Obrany czosnek drobno siekamy lub kroimy na cieniutkie plasterki. 

4. W rondlu rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i podgrzewamy w niej przez minutę rozdrobniony czosnek, żeby zaczął pachnieć. Uważamy przy tym, by się nie przypalił, bo będzie gorzki. 

5. Do rondla przekładamy pomidory (świeże lub z puszki), mieszamy i dusimy 20 minut, żeby sos nieco i zgęstniał. 

6. Następnie dodajemy tymianek, sól oraz resztę oliwy, a jeśli pomidory są bardzo kwaśne, to także cukier i dusimy jeszcze 15 minut. 

7. W tym czasie przygotowujemy spaghetti. Gotujemy je al dente w dużej ilości osolonej wody według przepisu na opakowaniu, odsączamy, od razu przekładamy do gorącego sosu pomidorowego i podgrzewamy jeszcze minutę, mieszając. 

8. Makaron przekładamy na talerze, posypujemy go parmezanem, dekorujemy listkami bazylii.