Dla 6-8 osób
Przygotowanie: 2-3 godziny
Chilli con carne – składniki:
- 2 cebule (ok. 200 g)
- 3 ząbki czosnku
- papryczka chilli
- czerwona papryka
- 150 g surowego wędzonego boczku
- sól
- oliwa do smażenia
- łyżka słodkiej papryki mielonej
- łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
- łyżeczka oregano
- ½ łyżeczki mielonych ziaren kolendry
- ½ łyżeczki cynamonu
- duża szczypta gałki muszkatołowej
- 600 g mielonej wołowiny
- 3-4 świeże pomidory (w sezonie) lub całe pomidory bez skórki z puszki - 400 g (poza sezonem)
- łyżeczka cukru
- 400 g czerwonej fasoli (wcześniej ugotowanej lub z puszki)
- pieprz
Z czym można podać chilli con carne:
- pęczek kolendry
- 100 g sera, najlepiej cheddara
- limonka
- 200 g śmietany
- nachos (2 opakowania kukurydzianych chipsów o smaku naturalnym)
Jak zrobić chilli con carne:
1. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Papryczkę chilli drobno siekamy wraz z nasionami, paprykę płuczemy, oczyszczamy z nasion, strąk kroimy w dużą kostkę, boczek również kroimy w kostkę.
2. W dużym, szerokim rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i szklimy na niej lekko osoloną cebulę (wtedy szybciej puści sok i zmięknie), następnie dodajemy posiekany czosnek oraz chilli, mieszamy i dusimy 1-2 minuty. Po tym czasie dorzucamy pokrojony boczek i smażymy na małym ogniu, aż tłuszcz się wytopi. Na koniec dodajemy wszystkie przyprawy i smażymy przez minutę, aż zaczną pachnieć.
3. Do cebuli z boczkiem dodajemy partiami zmieloną wołowinę i smażymy, rumieniąc mięso z każdej strony.
4. W tym czasie przygotowujemy pomidory. Jeśli wykorzystujemy świeże owoce, to nacinamy je na krzyż na czubku, zalewamy wrzątkiem, obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy pestki, a miąższ kroimy w kostkę. Jeżeli dodajemy do potrawy pomidory z puszki, to także je rozdrabniamy.
5. Do podsmażonego mięsa dorzucamy świeże pomidory lub pomidory z puszki wraz z sosem, mieszamy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 60 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie doprawiamy chilli cukrem, dodajemy płaską łyżeczkę pieprzu, ugotowaną fasolę oraz pokrojoną w grubą kostkę paprykę, doprawiamy do smaku solą i gotujemy całość jeszcze 10-15 minut.
6. Kiedy chilli dochodzi, przygotowujemy dodatki: kolendrę siekamy, ser ścieramy na tarce o średniej wielkości oczkach, limonkę kroimy na cząstki.
7. Gotowe chilli con carne przekładamy do miseczek, posypujemy startym serem i kolendrą, dekorujemy kleksem śmietany oraz cząstką limonki. Osobno podajemy kukurydziane nachos.
Przepis na oryginalne chilli con carne – sprawdzone porady:
- Z czym podawać chilli con carne? To danie kuchni teksasko-meksykańskiej najlepiej smakuje z:
– kukurydzianymi chipsami nachos;
– z pokrojonymi na trójkąty pszennymi tortillami podpieczonymi w piekarniku (piekarnik rozgrzewamy do temperatury ok. 170 stopni, tortille kroimy jak pizzę na trójkąty i pieczemy tak długo, aż staną się rumiane i chrupiące);
– w podgrzanych muszlach taco;
– z ryżem długoziarnistym lub parboiled. - Dobrymi dodatkami do chilli con carne, oprócz kwaśnej śmietany, soku z limonki, sera i świeżej kolendry jest salsa z awokado, czyli guacamole.
- Chilli con carne najlepiej smakuje długo gotowane (nawet do 3 godzin) albo następnego dnia po przygotowaniu. Dlatego warto je przyrządzić nawet dzień przed podaniem.
Mieszając
A dlaczego boczek u Ciebie na indeksie? Ma mnóstwo smaku i aromatu w niewielkiej nawet ilości, bardzo podnosi walor dania, wędzony i ugotowany na wędlinę nie ma sobie równych, to czyste mięso, bez dodatków i różnych E.