Dla 6-8 osób
Przygotowanie: ok. 30 minut plus pieczenie ok. 60 minut
Marynowanie mięsa: 24-48 godzin
Schab ze śliwką pieczony w rękawie – składniki:
- 200 g suszonych śliwek bez pestek
- 3 ząbki czosnku
- olej smażenia
- łyżka suszonego majeranku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 kg schabu środkowego
- 2 gałązki świeżego rozmarynu (opcjonalnie)
Jak upiec schab ze śliwką w rękawie:
1. Suszone śliwki zalewany gorącą wodą i moczymy pół godziny.
2. W tym czasie czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, przekładamy do miseczki, mieszamy z pozostałymi przyprawami (oprócz rozmarynu) i ucieramy z 2 łyżkami oleju, by postała pasta – marynata.
3. Schab dokładnie osuszamy. Nacinamy środek mięsa wzdłuż, ale nie do końca, długim, cienkim nożem, by powstała kieszeń na śliwki. Wciskamy owoce do środka, a rozcięcie spinamy wykałaczkami.
4. Mięso dokładnie nacieramy marynatą, wkładamy do naczynia z pokrywką i wstawiamy do lodówki na 24-48 godzin.
5. W dniu gotowania, na godzinę przed pieczeniem, wyjmujemy schab z lodówki i zostawiamy, żeby nabrał temperatury pokojowej. Dzięki temu zabiegowi unikniemy dużej różnicy temperatur po umieszczeniu mięsa w piekarnik i to sprawi, że gotowy schab miękki i soczysty.
6. Przed pieczeniem rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 st. (funkcja góra-dół).
7. Kiedy mięso się ogrzeje, na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i obsmażamy mięso po 1-2 minuty z każdej strony, żeby zamknąć jego pory.
8. Tak przygotowany schab przekładamy do rękawa, wkładamy do niego także gałązki świeżego rozmarynu i luźno zamykamy woreczek z obu stron.
9. Mięso w rękawie układamy w naczyniu żaroodpornym lub brytfance, w woreczku robimy kilka dziurek, żeby wydostawało się przez nie parujące powietrze i pieczemy 60-65 minut.
10. Upieczone mięso zostawiamy w rękawie, aż całkowicie wystygnie (chyba, że podajemy je na gorąco, wtedy zostawiamy je w rękawie przez 15 minut, żeby odpoczęło, a soki w mięsie snów zaczęły krążyć, a następnie kroimy na plastry).
Przepis na pieczony schab – sprawdzone rady:
* Schab możemy też upiec bez rękawa. Obsmażony kawałek mięsa umieszczamy w naczyniu żaroodpornym albo w brytfance z przykrywką, wlewamy 250 ml wody lub bulionu, przykrywamy i pieczemy w 40 minut w temperaturze 170 st., a następnie odkrywamy pieczeń, polewamy ją powstałym sosem, dopiekamy jeszcze 20 minut i zostawiamy do ostygnięcia.
* W ten sam sposób możemy przygotować schab nadziewany morelami, papryką albo pieczony schab klasyczny – bez nadzienia, z tym, że wtedy mięso powinno się piec 50-60 minut, żeby nie wyschło.
* Pieczony schab podawany na gorąco najlepiej smakuje z ziemniakami. Możemy go również zaserwować z pieczonymi warzywami albo pieczarkami.