Dla 6-8 osób
Przygotowanie: 60 minut

Ryba po grecku – składniki:

  • 800 g filetów np. z mintaja, morszczuka, dorsza, soli (mogą też być mrożone dobrej jakości)
  • 1/2 cytryny
  • sól
  • biały pieprz
  • 6 marchewek
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 2 pory
  • 3 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 5-6 ziaren pieprzu
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • mały koncentrat pomidorowy albo 2-3 pomidory bez skórki z puszki
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie)
  • olej
  • 4 łyżki mąki

Jak zrobić rybę po grecku:

1. Filety myjemy i osuszamy (jeśli są mrożone, rozmrażamy i bardzo dokładnie osuszamy papierowymi ręcznikami). Ryby skrapiamy sokiem z cytryny, będą jędrne i nie będą się rozpadać podczas smażenia, delikatnie solimy i posypujemy białym pieprzem, odstawiamy na 20-30 minut.

2. Marchewki, pietruszki, seler obieramy, płuczemy. Z porów usuwamy zewnętrzne liście i zielone części, a resztę dokładnie płuczemy. Cebule obieramy. Pory kroimy w półplasterki, cebule siekamy, marchewki, seler i pietruszki kroimy w zapałki (julienne) lub ścieramy na tarce o dużych oczkach.

3. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy najpierw cebulę i pora, smażymy 2-3 minuty i dodajemy pozostałe warzywa. Smażymy je na średnim ogniu kilka minut. Dorzucamy listki laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu, mieszamy i smażymy, aż warzywa będą miękkie.

4. Na patelnię wlewamy rozprowadzony w kilku łyżkach wody koncentrat pomidorowy, a jeśli nie lubimy jego smaku dorzucamy do duszonych warzyw pokrojone pomidory z puszki, doprawiamy solą i szczyptą cynamonu, który świetnie komponuje się z warzywami (opcjonalnie). Ten dodatek sprawi, że nasze warzywa do ryby nabiorą wyjątkowego smaku.

5. Warzywa dokładnie mieszamy, dusimy pod przykryciem jeszcze 3-4 minuty,  usuwamy listki laurowe i ziarna przypraw, odstawiamy.

6. Rybę obtaczamy w mące i smażymy na oleju z obu stron (10-15 minut).

7. Po usmażeniu filety odsączamy na papierowym ręczniku, układamy na półmisku i obkładamy warzywami.

8. Podajemy na gorąco lub zimno.

Przepis na rybę po grecku – sprawdzone porady:

* Jaka ryba do ryby po grecku? Tu najlepiej sprawdzą się delikatne w smaku białe ryby, które mają mało ości oraz zwarte mięso. Świetny będzie zatem mintaj, dorsz, morszczuk, halibut albo sola, a z ryb słodkowodnych – praktycznie pozbawiony ości – sandacz.