Dla 6-8 osób
Przygotowanie: 60 minut
Ryba po grecku – składniki:
- 800 g filetów np. z mintaja, morszczuka, dorsza, soli (mogą też być mrożone dobrej jakości)
- 1/2 cytryny
- sól
- biały pieprz
- 6 marchewek
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- 2 pory
- 3 cebule
- 2 liście laurowe
- 5-6 ziaren pieprzu
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- mały koncentrat pomidorowy albo 2-3 pomidory bez skórki z puszki
- szczypta cynamonu (opcjonalnie)
- olej
- 4 łyżki mąki
Jak zrobić rybę po grecku:
1. Filety myjemy i osuszamy (jeśli są mrożone, rozmrażamy i bardzo dokładnie osuszamy papierowymi ręcznikami). Ryby skrapiamy sokiem z cytryny, będą jędrne i nie będą się rozpadać podczas smażenia, delikatnie solimy i posypujemy białym pieprzem, odstawiamy na 20-30 minut.
2. Marchewki, pietruszki, seler obieramy, płuczemy. Z porów usuwamy zewnętrzne liście i zielone części, a resztę dokładnie płuczemy. Cebule obieramy. Pory kroimy w półplasterki, cebule siekamy, marchewki, seler i pietruszki kroimy w zapałki (julienne) lub ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy najpierw cebulę i pora, smażymy 2-3 minuty i dodajemy pozostałe warzywa. Smażymy je na średnim ogniu kilka minut. Dorzucamy listki laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu, mieszamy i smażymy, aż warzywa będą miękkie.
4. Na patelnię wlewamy rozprowadzony w kilku łyżkach wody koncentrat pomidorowy, a jeśli nie lubimy jego smaku dorzucamy do duszonych warzyw pokrojone pomidory z puszki, doprawiamy solą i szczyptą cynamonu, który świetnie komponuje się z warzywami (opcjonalnie). Ten dodatek sprawi, że nasze warzywa do ryby nabiorą wyjątkowego smaku.
5. Warzywa dokładnie mieszamy, dusimy pod przykryciem jeszcze 3-4 minuty, usuwamy listki laurowe i ziarna przypraw, odstawiamy.
6. Rybę obtaczamy w mące i smażymy na oleju z obu stron (10-15 minut).
7. Po usmażeniu filety odsączamy na papierowym ręczniku, układamy na półmisku i obkładamy warzywami.
8. Podajemy na gorąco lub zimno.
Przepis na rybę po grecku – sprawdzone porady:
* Jaka ryba do ryby po grecku? Tu najlepiej sprawdzą się delikatne w smaku białe ryby, które mają mało ości oraz zwarte mięso. Świetny będzie zatem mintaj, dorsz, morszczuk, halibut albo sola, a z ryb słodkowodnych – praktycznie pozbawiony ości – sandacz.
W szkole mnie uczono łysiny i grdyki.
W szkole mnie uczono łysiny i hrdyki.
Żeby nie wspomnieć "fettuccini Alfredo", o którym Włosi też nie słyszeli.
No i co z tego? Zawsze, jak czytam przepis na rybę po grecku czy fasolę po bretońsku albo takie podobne coś, jestem na 100% pewny, że zaraz odezwą się światowcy i poinformują, że nie ma takich potraw, bo oni byli i w Grecji, i w Bretanii i niczego takiego nikt tam nie zna.
oj tam, oj tam...
tradycyjne danie to karp po żydowsku !!
masz jakiś problem z nazewnictwem?
Chyba karp po żydowsku.
tradycyjny, tzn. zrobiony wg. tradycjnego przepisu. nie myl, że tradycyjny to musi być polski...:)