Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 60 minut

Łazanki – składniki:

Na łazanki ze słodką kapustą:

  • ok. 800 g białej kapusty
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • łyżka masła
  • 250 g pieczarek
  • duża cebula
  • olej
  • płaska łyżeczka soli
  • pieprz do smaku
  • łyżeczka cukru (opcjonalnie)
  • łyżka posiekanego koperku (opcjonalnie)
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 200-250 g makaronu typu łazanki (przed ugotowaniem)

Na łazanki z kiszoną kapustą:

  • 50 g suszonych grzybów lub 250 g pieczarek
  • olej
  • 500 g kiszonej kapusty
  • duża cebula lub 2 małe
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 1/2 łyżeczki ziaren kminku (opcjonalnie)
  • łyżeczka cukru (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz
  • 200-250 g makaronu typu łazanki (przed ugotowaniem)

Jak zrobić łazanki ze słodką kapustą:

1. Kapustę oczyszczamy ze zwiędłych liści, wycinamy głąb, główkę kroimy na plastry, a potem w grubą kostkę i przekładamy do garnka. Następnie kapustę zalewamy szklanką wody, dodajemy łyżkę masła, dorzucamy liście laurowe oraz ziele angielskie i dusimy pod przykryciem na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż kapusta zrobi się miękka (25-30 minut).

2. W tym czasie pieczarki oczyszczamy i kroimy na ósemki, cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę szklimy na oleju, a potem dorzucamy partiami pieczarki i dusimy, aż płyn odparuje.

3. Nastawiamy osoloną wodę i gotujemy łazanki, ale al dente, czyli 1-2 minuty krócej, niż podano na opakowaniu, makaron odcedzamy.

4. Cebulę z pieczarkami przekładamy do garnka z kapustą, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem (opcjonalnie), dodajemy sok z cytryny, posiekany koperek, mieszamy i dusimy jeszcze 5-7 minut, aż płyn odparuje, a smaki się połączą.

5. Na koniec mieszamy kapustę z łazankami (pół na pół), podgrzewany i od razu podajemy.

Jak zrobić łazanki z kiszoną kapustą:

1. Jeśli wykorzystujemy suszone grzyby, to zalewamy je ciepłą wodą i moczymy przez 2 godziny (lub przez noc). Następnie gotujemy je w wodzie, w której się moczyły, około 20 minut. Grzyby odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki, a wywar, jeśli nie jest gorzki, zachowujemy. Jeżeli używamy pieczarek, to oczyszczamy je, kroimy w ósemki, dusimy 5 minut na łyżce oleju i odstawiamy.

2. Kapustę dokładnie odciskamy, a jeśli jest bardzo kwaśna, przekładamy ją na sito i płuczemy zimną wodą, odciskamy i grubo siekamy.

3. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.

4. W dużym rondlu rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, dodajemy cebulę i szklimy ją, żeby zmiękła (ok. 5 minut). Po tym czasie dodajemy pokrojoną kapustę oraz przyprawy i mieszamy 2-3 minuty.

5. Do kapusty dodajemy ugotowane grzyby (albo podduszone pieczarki) oraz wywar grzybowy lub 200 ml wody. Przykrywamy rondel i dusimy kapustę ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając.

6. Łazanki gotujemy w osolonej wodzie 1-2 minuty krócej, niż podano na opakowaniu, żeby makaron pozostał al dente, odcedzamy.

7. Po 20 minutach zdejmujemy przykrywkę z kapusty i gotujemy potrawę, aż nadmiar płynu wyparuje (ok. 10 minut). Na koniec doprawiamy całość do smaku, dorzucamy ugotowane łazanki, mieszamy, podgrzewany i podajemy.

Przepis na łazanki – sprawdzone porady:

  • Do kapusty możemy dodać wszelkiego rodzaju skrawki wędlin, które zalegają nam w lodówce. Może to być wędzony boczek, kawałki szynki lub kiełbasy. Kroimy je w kostkę i podsmażamy razem z cebulką.
  • Łazanki to także potrawa wigilijna, którą możemy przygotować wcześniej i potem tylko odgrzać. Gorącą kapustę (słodką lub kiszoną) przekładamy do słoika, dokładnie zamykamy i ustawiamy do góry dnem. Kiedy kapusta wystygnie, wstawiamy ją do lodówki – będzie dobra nawet przez dwa tygodnie. Kapustę w słoikach możemy też zapasteryzować, wstawiając ją na godzinę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 90-100 st. Wtedy wytrzyma nawet 3 miesiące.
  • Ile gotować kapustę do łazanek?
  • Czy można mrozić łazanki?
  • Łazanki z grzybami suszonymi czy pieczarkami?
  • Jakie przyprawy do łazanek?