Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 60 minut
Łazanki – składniki:
Na łazanki ze słodką kapustą:
- ok. 800 g białej kapusty
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- łyżka masła
- 250 g pieczarek
- duża cebula
- olej
- płaska łyżeczka soli
- pieprz do smaku
- łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- łyżka posiekanego koperku (opcjonalnie)
- łyżeczka soku z cytryny
- 200-250 g makaronu typu łazanki (przed ugotowaniem)
Na łazanki z kiszoną kapustą:
- 50 g suszonych grzybów lub 250 g pieczarek
- olej
- 500 g kiszonej kapusty
- duża cebula lub 2 małe
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- kilka ziarenek pieprzu
- 1/2 łyżeczki ziaren kminku (opcjonalnie)
- łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
- 200-250 g makaronu typu łazanki (przed ugotowaniem)
Jak zrobić łazanki ze słodką kapustą:
1. Kapustę oczyszczamy ze zwiędłych liści, wycinamy głąb, główkę kroimy na plastry, a potem w grubą kostkę i przekładamy do garnka. Następnie kapustę zalewamy szklanką wody, dodajemy łyżkę masła, dorzucamy liście laurowe oraz ziele angielskie i dusimy pod przykryciem na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż kapusta zrobi się miękka (25-30 minut).
2. W tym czasie pieczarki oczyszczamy i kroimy na ósemki, cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę szklimy na oleju, a potem dorzucamy partiami pieczarki i dusimy, aż płyn odparuje.
3. Nastawiamy osoloną wodę i gotujemy łazanki, ale al dente, czyli 1-2 minuty krócej, niż podano na opakowaniu, makaron odcedzamy.
4. Cebulę z pieczarkami przekładamy do garnka z kapustą, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem (opcjonalnie), dodajemy sok z cytryny, posiekany koperek, mieszamy i dusimy jeszcze 5-7 minut, aż płyn odparuje, a smaki się połączą.
5. Na koniec mieszamy kapustę z łazankami (pół na pół), podgrzewany i od razu podajemy.
Jak zrobić łazanki z kiszoną kapustą:
1. Jeśli wykorzystujemy suszone grzyby, to zalewamy je ciepłą wodą i moczymy przez 2 godziny (lub przez noc). Następnie gotujemy je w wodzie, w której się moczyły, około 20 minut. Grzyby odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki, a wywar, jeśli nie jest gorzki, zachowujemy. Jeżeli używamy pieczarek, to oczyszczamy je, kroimy w ósemki, dusimy 5 minut na łyżce oleju i odstawiamy.
2. Kapustę dokładnie odciskamy, a jeśli jest bardzo kwaśna, przekładamy ją na sito i płuczemy zimną wodą, odciskamy i grubo siekamy.
3. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
4. W dużym rondlu rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, dodajemy cebulę i szklimy ją, żeby zmiękła (ok. 5 minut). Po tym czasie dodajemy pokrojoną kapustę oraz przyprawy i mieszamy 2-3 minuty.
5. Do kapusty dodajemy ugotowane grzyby (albo podduszone pieczarki) oraz wywar grzybowy lub 200 ml wody. Przykrywamy rondel i dusimy kapustę ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
6. Łazanki gotujemy w osolonej wodzie 1-2 minuty krócej, niż podano na opakowaniu, żeby makaron pozostał al dente, odcedzamy.
7. Po 20 minutach zdejmujemy przykrywkę z kapusty i gotujemy potrawę, aż nadmiar płynu wyparuje (ok. 10 minut). Na koniec doprawiamy całość do smaku, dorzucamy ugotowane łazanki, mieszamy, podgrzewany i podajemy.
Przepis na łazanki – sprawdzone porady:
- Do kapusty możemy dodać wszelkiego rodzaju skrawki wędlin, które zalegają nam w lodówce. Może to być wędzony boczek, kawałki szynki lub kiełbasy. Kroimy je w kostkę i podsmażamy razem z cebulką.
- Łazanki to także potrawa wigilijna, którą możemy przygotować wcześniej i potem tylko odgrzać. Gorącą kapustę (słodką lub kiszoną) przekładamy do słoika, dokładnie zamykamy i ustawiamy do góry dnem. Kiedy kapusta wystygnie, wstawiamy ją do lodówki – będzie dobra nawet przez dwa tygodnie. Kapustę w słoikach możemy też zapasteryzować, wstawiając ją na godzinę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 90-100 st. Wtedy wytrzyma nawet 3 miesiące.
- Ile gotować kapustę do łazanek?
- Czy można mrozić łazanki?
- Łazanki z grzybami suszonymi czy pieczarkami?
- Jakie przyprawy do łazanek?