Dla 4 osób
Przygotowanie: 25 minut
Smażone panierowane gęsie klopsiki – składniki:
- pszenna bułka
- 150 ml bulionu drobiowego (sprawdźcie poniżej, jak przygotować bulion gęsi)
- 3 ząbki czosnku
- 500 g mielonego mięsa gęsi (np. z ud)
- żółtko
- majeranek
- sól
- pieprz
- domowa panierka panko lub panierka dyniowa (poniżej przepis na panierki)
tłuszcz do smażenia (gęsi smalec, olej)
Jak zrobić smażone panierowane gęsie klopsiki:
1. Bułkę kroimy, moczymy w bulionie, lekko odciskamy. Czosnek siekamy.
2. Mielone mięso mieszamy z bułką, czosnkiem i żółtkiem, przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem (jeśli potrzeba, dodajemy 1-2 łyżki bulionu). Dobrze wyrabiamy.
3. Z masy formujemy pulpeciki o średnicy 2 cm, obtaczamy w panko lub panierce dyniowej i dociskamy. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, smażymy ok. 5 minut. Osączamy. Podajemy np. z ziemniakami, zielonym groszkiem i konfiturą żurawinową.
Przepis na smażone gęsie klopsiki – dodatkowe przepisy:
Panierka panko. Na panko pieczywo tostowe rozdrabniamy w robocie kuchennym pulsacyjnie na kawałeczki 2-3 mm (grubiej niż na bułkę tartą). Rozsypujemy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, suszymy w 150 st., aż pieczywo wyschnie (30-40 minut). Ale uwaga – nie może się zrumienić!
Panierka dyniowa. Na panierkę dyniową wsypujemy na patelnię łyżeczkę gruboziarnistej soli i chwilę prażymy. Wsypujemy 100 g nasion dyni, prażymy na złoty kolor, potrząsając patelnią. Studzimy, rozgniatamy w moździerzu.
Bulion gęsi. Z resztek gęsi gotujemy bulion: oczyszczone stópki, szyjkę, skrzydła i podroby z jednej gęsi zalewamy wodą (2-3 litry) i gotujemy, szumując, godzinę. Dodajemy pokrojone warzywa (po 200 g): marchewkę, seler, pietruszkę i cebulę, oraz kilka ziaren pieprzu. Gotujemy 30 minut. Bulion chłodzimy.