Dla 4 osób
Przygotowanie: 25 minut

Smażone panierowane gęsie klopsiki – składniki:

  • pszenna bułka
  • 150 ml bulionu drobiowego (sprawdźcie poniżej, jak przygotować bulion gęsi)
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 g mielonego mięsa gęsi (np. z ud)
  • żółtko
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • domowa panierka panko lub panierka dyniowa (poniżej przepis na panierki)

  • tłuszcz do smażenia (gęsi smalec, olej)


Jak zrobić smażone panierowane gęsie klopsiki:

1. Bułkę kroimy, moczymy w bulionie, lekko odciskamy. Czosnek siekamy.

2. Mielone mięso mieszamy z bułką, czosnkiem i żółtkiem, przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem (jeśli potrzeba, dodajemy 1-2 łyżki bulionu). Dobrze wyrabiamy.

3. Z masy formujemy pulpeciki o średnicy 2 cm, obtaczamy w panko lub panierce dyniowej i dociskamy. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, smażymy ok. 5 minut. Osączamy. Podajemy np. z ziemniakami, zielonym groszkiem i konfiturą żurawinową.

Przepis na smażone gęsie klopsiki – dodatkowe przepisy:

Panierka panko. Na panko pieczywo tostowe rozdrabniamy w robocie kuchennym pulsacyjnie na kawałeczki 2-3 mm (grubiej niż na bułkę tartą). Rozsypujemy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, suszymy w 150 st., aż pieczywo wyschnie (30-40 minut). Ale uwaga – nie może się zrumienić!

Panierka dyniowa. Na panierkę dyniową wsypujemy na patelnię łyżeczkę gruboziarnistej soli i chwilę prażymy. Wsypujemy 100 g nasion dyni, prażymy na złoty kolor, potrząsając patelnią. Studzimy, rozgniatamy w moździerzu.

Bulion gęsi. Z resztek gęsi gotujemy bulion: oczyszczone stópki, szyjkę, skrzydła i podroby z jednej gęsi zalewamy wodą (2-3 litry) i gotujemy, szumując, godzinę. Dodajemy pokrojone warzywa (po 200 g): marchewkę, seler, pietruszkę i cebulę, oraz kilka ziaren pieprzu. Gotujemy 30 minut. Bulion chłodzimy.