Dla 4 osób
Przygotowanie: 60 minut
Kapsalon kebab – składniki:
- 800 g mięsa kurczaka (najlepiej wytrybowane udka bez skóry)
- 2 łyżki przyprawy kebab-shoarma*
- 1 kg ziemniaków na frytki
- litr oleju rzepakowego do smażenia frytek (opcjonalnie) lub 2 łyżki oleju
- mała czerwona cebula
- mały ogórek
- kilka rzodkiewek
- kilkanaście pomidorków koktajlowych
- 400 g sałaty lodowej
- 100 g żółtego sera lub twardej mozzarelli
- oliwa
Na sos:
- 2 ząbki czosnku
- kilka gałązek natki pietruszki
- 120 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- łyżka soku z cytryny
- sól
- sos sambal oelek lub keczup (opcjonalnie)
Jak zrobić domowy kapsalon:
1. Mięso kurczaka oczyszczamy z błonek, kroimy na kawałki na jeden kęs, posypujemy przyprawą do shaormy i odstawiamy, żeby się marynowało.
2. Gdy kurczak się marynuje, przygotowujemy frytki:
– jeśli mamy tradycyjną frytkownicę, to smażymy je w tym urządzeniu;
– jeżeli mamy frytkownicę beztłuszczową, to przygotowujemy je, używając odpowiedniego programu;
– jeśli nie mamy specjalistycznego sprzętu, możemy zrobić frytki z piekarnika (przepis poniżej).
3. Ziemniaki obieramy, kroimy na grube plastry, a potem na słupki podobnej wielkości, żeby ziemniaki się upiekły w tym samym czasie. Pokrojone ziemniaki wrzucamy do miski z zimną wodą, pozostawiamy je w wodzie przez kilka minut, mieszamy, odsączamy na sicie, przekładamy na ręcznik papierowy i suszymy tak długo, aż będą całkiem suche. Rozkładamy nowy ręcznik i osuszamy na nim ziemniaki jeszcze przez 10 minut. Dzięki temu zabiegowi frytki będą chrupiące i przypieczone.
4. Kiedy ziemniaki się suszą, rozgrzewamy piekarnik do temperatury ok. 230 st. (funkcja góra-dół) i wykładamy blachę papierem do pieczenia.
5. Osuszone ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy 2 łyżki oleju, sól, dokładnie mieszamy, rozkładamy na blaszce jedną warstwą i pieczemy 20-40 minut (czas zależy od grubości frytek, dlatego zaglądamy do piekarnika już po 15-20 minutach, żeby sprawdzić stopień upieczenia ziemniaków oraz by je przemieszać). Gotowe frytki rozkładamy do czterech foremek do zapiekania.
6. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 190 st. i, jeżeli mamy taką funkcję, to włączamy grill.
7. Kiedy frytki się smażą lub pieką, przygotowujemy sałatkę i pozostałe składniki potrawy. Cebulę obieramy i cienko kroimy w piórka, ogórka, rzodkiewki i pomidory myjemy, osuszamy, kroimy na plasterki. Sałatę lodową drobno siekamy w kostkę, warzywa przekładamy do miski, mieszamy i odstawiamy. Ścieramy też ser na tarce o grubych oczkach.
8. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i obsmażamy na niej zamarynowane wcześniej kawałki kurczaka, aż nabiorą złotego koloru (4-6 minut). Gotowe mięso układamy porcjami na frytkach w foremkach, posypujemy startym serem i wstawiamy do piekarnika na 8-10 minut (jeśli wstawiamy pod grill, to na 4-5 minut, uważając, żeby ser się nie przypalił).
9. W czasie, gdy kapsalony się podgrzewają i zapiekają, przygotowujemy sos. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, przekładamy do miseczki, natkę płuczemy, osuszamy i drobno siekamy, dodajemy do czosnku wraz z sokiem z cytryny, dodajemy też jogurt, majonez oraz sól do smaku i mieszamy.
10. Tuż przed podaniem na zapieczone składniki wykładamy sałatkę, polewamy całość sosem czosnkowo-jogurtowym, skrapiamy sosem sambal oelek lub keczupem i serwujemy.
Przepis na domowy kapsalon z frytkami – sprawdzone porady:
* Jeśli nie możemy dostać gotowej przyprawy kebab-shoarma, to warto skomponować ją samemu. Ta mieszanka składa się z takich przypraw jak: kumin (kmin rzymski), kolendra (ziarna), czosnek, mielona słodka papryka, kurkuma, mielone goździki, pieprz cayenne, imbir, sól i mięta.
* W niektórych przepisach na domowy kapsalon kebab zamiast frytek do potrawy dodaje się chrupiące talarki ziemniaków. Przygotujemy je albo smażąc plasterki obranych ziemniaków przez 3-4 minuty we frytkownicy rozgrzanej do 180 st., albo tradycyjnie w rondlu z rozgrzanym olejem – wtedy najlepiej jest smażyć talarki partiami, żeby stały się złocistobrązowe i chrupiące.
Nie, to co innego. Ale nic nowego w PL. O kapsalonie dawno temu już można było usłyszeć.
Mylisz się.
To jest zapiekane w alu foremce.
Stare jak świat.
Spotkałem też kebab po holendersku. Ale kebab z frytkami to co innego.
Google tlum: nie w sklepie shawarma, tylko pobliskiej kebabowni :))
Prawda. Ale najlepsza wersja to:
Frytki, sos, ser
Kebab, sos sambaal, sos czosnkowy, ser
Warzywa, sos czosnkowy, ser
Dopiero wtedy zapieczone wszystko razem.
Dwa najlepsze kapsalony jakie jadłem: z budki w Wijk aan Zee, i z kebabowni przy drodze rowerowej w dzielnicy Muziekwijk w Almere.
Pani Anno, co zmieniło się w przepisie z listopada, że na głównej pojawia się jako nowy?
można, jedynie nastąpi niszowa reakcja chemiczna nie mająca strategicznego znaczenia żywieniowego
Pomidory powinno się łączyć z ogórkami kiszonymi. Smak pi...-ogień, zwłaszcza na kanapce.
Tak.