Dla 3-6 osób
Przygotowanie: 60 minut

Wegetariańskie tacos – składniki:

  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka chilli
  • sól
  • oliwa do smażenia
  • łyżka słodkiej papryki mielonej
  • łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
  • łyżeczka oregano
  • szczypta cynamonu
  • 3 świeże pomidory lub 3-4 całe pomidory z puszki 400 g
  • łyżeczka cukru (opcjonalnie)
  • 400 g czerwonej fasoli (ugotowanej)
  • pieprz

Do podania:

  • pęczek kolendry
  • limonka
  • żółta papryka
  • awokado
  • 150 g sera cheddar
  • 12 małych tortilli kukurydzianych lub gotowych muszli kukurydzianych do nadziewania

Jak zrobić wegetariańskie tacos:

1. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Papryczkę chilli kroimy na plasterki wraz z nasionami.

2. W szerokim rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i szklimy na niej przez kilka minut cebulę, aż będzie miękka, następnie dodajemy posiekany czosnek oraz chilli, mieszamy i smażymy jeszcze 1-2 minuty. Na koniec dodajemy wszystkie przyprawy i smażymy przez minutę, aż zaczną pachnieć. 

3. Kiedy cebula się dusi, przygotowujemy pomidory. Jeśli wykorzystujemy świeże pomidory, to owoce nacinamy na krzyż na czubku, zalewamy wrzątkiem, obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy pestki (możemy je od razu zjeść lub dodać np. do koktajlu warzywnego), a miąższ kroimy w kostkę. Jeżeli składnikiem są pomidory z puszki, to je odsączamy z zalewy i rozdrabniamy (sos możemy wykorzystać do makaronu, albo do przygotowania salsy*).

4. Do miękkiej cebuli dorzucamy pomidory i ugotowaną fasolę, mieszamy, solimy, dodajemy pół łyżeczki pieprzu oraz w razie potrzeby cukier i dusimy na małym ogniu pod przykryciem 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając i delikatnie rozgniatając fasolę, żeby potrawa stała się bardziej gęsta.

5. Kiedy chilli fasolowe się dusi, szykujemy dodatki: limonkę kroimy na plasterki i ćwiartki, paprykę kroimy w kosteczkę, awokado kroimy w paski, a ser ścieramy na tarce o średniej wielkości oczkach.

6. Przygotowujemy też tortille, które podgrzewamy na suchej patelni tak długo, aż się lekko przyrumienią, następnie delikatnie składamy je na pół i ciepłe zawijamy w folię aluminiową. Jeśli używamy gotowych muszli kukurydzianych, to wyjmujemy je z opakowania, wkładamy na blachę piekarnika rozgrzanego do 180 st. i podgrzewamy 5-7 minut.

7. Na koniec składamy tacos: do podgrzanych tortilli lub muszli wkładamy kilka pasków awokado, porcję fasolowego chilli, posypujemy pokrojoną papryką, startym serem i skrapiamy sokiem z limonki.

Przepis na wegetariańskie tacos – sprawdzone porady:

* Jeśli mamy ruszt bez poprzeczki, warto kukurydziane tortille podgrzać w piekarniku. Placki zawieszamy na ruszcie jak pranie, przekładając każdą z nich przez dwa pręty rusztu – dzięki temu zabiegowi tortilla nabierze kształtu muszli z miejscem na farsz.

* Tacos możemy napełniać właściwie wszystkim. Najpopularniejsze farsze to mielona, smażona wołowina, mieszane mięso wołowo-wieprzowe, mielone mięso drobiowe lub kawałki kurczaka, krewetki albo ryba. Wszystko zależy od nasze wyobraźni.