Dla 4 osób (18-22 szt.)
Przygotowania: ok. 60 minut 

Pulpeciki w sosie pomidorowym – składniki: 

Na klopsiki:

  • 500 g mięsa wieprzowego, np. łopatki 
  • cebula ok. 100 g 
  • ząbek czosnku 
  • 100 g tartej bułki 
  • łyżeczka mieszanki ziół włoskich  
  • jajko 
  • sól 
  • pieprz 
  • woda gazowana  
  • oliwa do smażenia 

Na sos:

  • mała cebula 
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 650 g pomidorów bez skórki, np. z puszki
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii

Jak zrobić klopsiki z mielonego mięsa w sosie pomidorowym – smażone:

1. Mięso mielimy w maszynce przez sitko o średniej wielkości oczkach. Przekładamy do miski. 

2. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, czosnek obieramy przeciskamy przez praskę, na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i szklimy na niej cebulę, a następnie także czosnek, podsmażone, ostudzone warzywa przekładamy do miski z mięsem. 

3. Do mięsa dodajemy także tartą bułkę, jajko, łyżeczkę soli, pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu oraz przyprawę włoską – jeśli jej mnie mamy, to możemy dorzucić do masy na pulpeciki po szczypie suszonego tymianku, oregano, bazylii i cząbru.  

4. Masę dokładnie wyrabiamy dłońmi, dodajemy 2-3 łyżki wody gazowanej i jeszcze wyrabiamy. Na początku masa będzie wydawała się rzadka, ale z czasem nabierze gęstości.  

5. Przygotowujemy miseczkę z zimną wodą do maczania palców, a następnie zwilżonymi dłońmi formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Gotowe pulpety układamy na desce i odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce, żeby stały się bardziej zwarte i nie rozpadały podczas smażenia i duszenia. 

6. Na sos: obieramy cebulę i czosnek. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, przekładamy do niskiego rondla, odrobinę solimy i dusimy na 2-3 łyżkach oliwy.  

7. Kiedy się zeszklą, dodajemy do rondla pomidory, dolewamy 100 ml wody, dorzucamy koncentrat, łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu, cukier, tymianek i bazylię. Dusimy 20 minut bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając, żeby sos zgęstniał.  

8. W tym czasie na patelni, na rozgrzanej oliwie podsmażamy z każdej strony pulpety, a gdy się zrumienią przekładamy je do rondla z sosem i dusimy 15 minut. 

9. Gotowe pulpeciki podajemy z ulubionym makaronem. Ugotowane al dente i odsączone wstążki, penne, rigatoni czy spaghetti przekładamy do rondla z klopsikami, mieszamy z sosem, przekładamy na talerze i posypujemy parmezanem albo innym ostrym serem. 

Przepis na pulpeciki w sosie pomidorowym – gotowane:

Zamiast smażonych, możemy przygotować również gotowane pulpety w sosie pomidorowym. Po wyjęciu z lodówki wkładamy je po prostu do rondla z sosem pomidorowym i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając. W takiej wersji będą lżej strawne i mniej kaloryczne.

Przepis na klopsiki w sosie pomidorowym – pieczone w piekarniku:

Kolejnym pomysłem na zrobienie pulpecików w sosie pomidorowym jest ich upieczenie w piekarniku. Uformowane klopsiki układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem przygotowanym wg powyższego przepisu i pieczemy 45 minut w temperaturze 180 st.