Dla 4 osób (18-22 szt.)
Przygotowania: ok. 60 minut
Pulpeciki w sosie pomidorowym – składniki:
Na klopsiki:
- 500 g mięsa wieprzowego, np. łopatki
- cebula ok. 100 g
- ząbek czosnku
- 100 g tartej bułki
- łyżeczka mieszanki ziół włoskich
- jajko
- sól
- pieprz
- woda gazowana
- oliwa do smażenia
Na sos:
- mała cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 650 g pomidorów bez skórki, np. z puszki
- łyżka koncentratu pomidorowego
- łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
Jak zrobić klopsiki z mielonego mięsa w sosie pomidorowym – smażone:
1. Mięso mielimy w maszynce przez sitko o średniej wielkości oczkach. Przekładamy do miski.
2. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, czosnek obieramy przeciskamy przez praskę, na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i szklimy na niej cebulę, a następnie także czosnek, podsmażone, ostudzone warzywa przekładamy do miski z mięsem.
3. Do mięsa dodajemy także tartą bułkę, jajko, łyżeczkę soli, pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu oraz przyprawę włoską – jeśli jej mnie mamy, to możemy dorzucić do masy na pulpeciki po szczypie suszonego tymianku, oregano, bazylii i cząbru.
4. Masę dokładnie wyrabiamy dłońmi, dodajemy 2-3 łyżki wody gazowanej i jeszcze wyrabiamy. Na początku masa będzie wydawała się rzadka, ale z czasem nabierze gęstości.
5. Przygotowujemy miseczkę z zimną wodą do maczania palców, a następnie zwilżonymi dłońmi formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Gotowe pulpety układamy na desce i odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce, żeby stały się bardziej zwarte i nie rozpadały podczas smażenia i duszenia.
6. Na sos: obieramy cebulę i czosnek. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, przekładamy do niskiego rondla, odrobinę solimy i dusimy na 2-3 łyżkach oliwy.
7. Kiedy się zeszklą, dodajemy do rondla pomidory, dolewamy 100 ml wody, dorzucamy koncentrat, łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu, cukier, tymianek i bazylię. Dusimy 20 minut bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając, żeby sos zgęstniał.
8. W tym czasie na patelni, na rozgrzanej oliwie podsmażamy z każdej strony pulpety, a gdy się zrumienią przekładamy je do rondla z sosem i dusimy 15 minut.
9. Gotowe pulpeciki podajemy z ulubionym makaronem. Ugotowane al dente i odsączone wstążki, penne, rigatoni czy spaghetti przekładamy do rondla z klopsikami, mieszamy z sosem, przekładamy na talerze i posypujemy parmezanem albo innym ostrym serem.
Przepis na pulpeciki w sosie pomidorowym – gotowane:
Zamiast smażonych, możemy przygotować również gotowane pulpety w sosie pomidorowym. Po wyjęciu z lodówki wkładamy je po prostu do rondla z sosem pomidorowym i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając. W takiej wersji będą lżej strawne i mniej kaloryczne.
Przepis na klopsiki w sosie pomidorowym – pieczone w piekarniku:
Kolejnym pomysłem na zrobienie pulpecików w sosie pomidorowym jest ich upieczenie w piekarniku. Uformowane klopsiki układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem przygotowanym wg powyższego przepisu i pieczemy 45 minut w temperaturze 180 st.
Nie wchłaniają tłuszczu z patelni i -co najważniejsze- nie brudzą pryskającym tłuszczem kuchni. Polecam tę sprawdzoną metodę!
- Kompletny koltlet.
- Klops, papciu.
A wydawałoby się że łatwo odróżnić gotowane czy duszone pulpety od obsmażanych czy opiekanych klopsików. Ale nie...
Mnie.
#me too
Każdemu nie leniwemu
Są stoiska, gdzie można poprosić o umycie i zmielenie. Warto też zaopatrzyć się w elektryczną maszynkę do mięsa (ma ona też inne funkcje), używany zelmer kosztuje grosze.