Dla 6 osób
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 75 minut

Ziemniaki gratin – składniki:

  • 1,6 kg ziemniaków (po obraniu)
  • 2 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • sól do smaku
  • biały pieprz do smaku
  • masło do formy
  • 500 ml śmietanki 30-proc.
  • 400 ml mleka
  • 250-300 g startego sera (np. cheddara, ementalera)

Jak zrobić ziemniaki gratin:

1. Ziemniaki obieramy, kroimy na cienkie 1-2 mm plasterki, najlepiej na mandolinie, przekładamy do dużej miski.

2. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, dodajemy do ziemniaków. Ziemniaki doprawiamy też solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dokładnie mieszamy.

3. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 st., formę do zapiekania smarujemy masłem.

4. Przyprawione ziemniaki układamy kilkoma warstwami w naczyniu żaroodpornym tak, żeby plasterki zachodziły na siebie na 1-2 cm (możemy je także ułożyć pionowo) i zalewamy je mlekiem wymieszanym ze śmietanką.

5. Formę z ziemniakami przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i pieczemy godzinę.

6. Po tym czasie zapiekankę wyjmujemy z pieca, odkrywamy, posypujemy serem i dopiekamy jeszcze 15-20 minut, aż ser utworzy ładną skorupkę.