Dla 6 osób
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 75 minut
Ziemniaki gratin – składniki:
- 1,6 kg ziemniaków (po obraniu)
- 2 ząbki czosnku
- gałka muszkatołowa
- sól do smaku
- biały pieprz do smaku
- masło do formy
- 500 ml śmietanki 30-proc.
- 400 ml mleka
- 250-300 g startego sera (np. cheddara, ementalera)
Jak zrobić ziemniaki gratin:
1. Ziemniaki obieramy, kroimy na cienkie 1-2 mm plasterki, najlepiej na mandolinie, przekładamy do dużej miski.
2. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, dodajemy do ziemniaków. Ziemniaki doprawiamy też solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dokładnie mieszamy.
3. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 st., formę do zapiekania smarujemy masłem.
4. Przyprawione ziemniaki układamy kilkoma warstwami w naczyniu żaroodpornym tak, żeby plasterki zachodziły na siebie na 1-2 cm (możemy je także ułożyć pionowo) i zalewamy je mlekiem wymieszanym ze śmietanką.
5. Formę z ziemniakami przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i pieczemy godzinę.
6. Po tym czasie zapiekankę wyjmujemy z pieca, odkrywamy, posypujemy serem i dopiekamy jeszcze 15-20 minut, aż ser utworzy ładną skorupkę.