Dla 4 osób
Przygotowanie: 70 minut plus marynowanie
Soczyste pieczone udka kurczaka miodowo-musztardowe – składniki:
- 4 udka lub 8 podudzi kurczaka
Na marynatę:
- 3 łyżki musztardy dijon
- 4 łyżki musztardy francuskiej
- 4 łyżki białego octu jabłkowego
- 120 ml płynnego miodu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Jak upiec soczyste pieczone udka:
1. Uda lub podudzia kurczaka osuszamy i nacinamy skórę w kilku miejscach.
2. W dużej misce umieszczamy obie musztardy, dodajemy ocet, miód, olej oraz sól i pieprz. Całość mieszamy, powstałą marynatą dokładnie nacieram kawałki mięsa, miskę z zamarynowanym kurczakiem wstawiamy na noc do lodówki (lub chociaż na 2 godziny).
3. Na pół godziny przed pieczeniem wyjmujemy udka z lodówki i tuż przed pieczeniem nagrzewamy piekarniki do temperatury 180 st.
4. Mięso przekładamy do brytfanki lub żaroodpornego naczynia i pieczemy 50-60 minut, od czasu do czasu polewając wytwarzającym się sosem.
5. Pod koniec pieczenia zwiększamy temperaturę w piekarniku do 200 st., tak by skórka kurczaka ładnie się zrumieniła.
6. Gotowego pieczonego kurczaka podajemy z ziemniakami lub ryżem oraz ulubioną surówką.
Przepis na soczyste pieczone udka z piekarnika – sprawdzone podpowiedzi:
* Udka najlepiej zamarynować dzień przed podaniem, wtedy mięso będzie dobrze przyprawione i aromatyczne.
* Kurczaka zostawiamy w lodówce bez przykrycia, wtedy lekko obeschnie, a dzięki temu jego skórka będzie superchrupiąca po upieczeniu.
* Smak pieczonych udek kurczaka zależy od użytych przypraw. Oto sprawdzone marynat do pieczonego kurczaka, które warto wykorzystać:
- olej słonecznikowy, czosnek, słodka papryka, tymianek, rozmaryn, sól, pieprz;
- olej rzepakowy, majeranek, sok z cytryny, sól, pieprz;
- jogurt (może być naturalny albo np. morelowy), czosnek, słodka papryka, papryka chilli, świeży tarty imbir, mielona ziarna kolendry, sól;
- oliwa, czosnek, sos bbq, powidła śliwkowe, wędzona papryka;
- oliwa, bazyliowe pesto;
- jogurt, pasta pomidorowa, przyprawa curry.