Na 10-12 porcji (2 małe keksówki – 20 na 11 cm lub jedna większa blaszka) 
Przygotowanie i pieczenie: 90 minut

Pieczeń rzymska – składniki:

  • 2 kajzerki  
  • bulion do namoczenia bułki lub mleko (180 ml)  
  • 8 jajek 
  • kilka gałązek świeżego koperku 
  • cebula 
  • 30 g masła 
  • 500 g mięsa wieprzowego, np. łopatki 
  • 500 g mięsa wołowego, np. zrazowego 
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli 
  • 2/3 łyżeczki pieprzu  
  • łyżeczka majeranku 
  • łyżka przyprawy włoskiej (czosnek, oregano, bazylia, tymianek, chili, słodka papryka mielona) 
  • 2 łyżki mąki 

Jak zrobić pieczeń rzymską z jajkiem na twardo: 

1. Najpierw przygotowujemy dodatki do pieczeni: kajzerkę zalewamy bulionem (lub mlekiem) i odstawiamy do namoczenia; 6 jajek gotujemy na twardo, studzimy; koperek myjemy i drobno siekamy; cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i szklimy na łyżce masła.

2. Mięso mielimy w maszynce do mięsa wraz z namoczonymi bułkami. Przekładamy do miski razem z płynem, w którym się moczyły kajzerki. 

3. Do mięsa dajemy podsmażoną cebulę, przyprawy i dokładnie wyrabiamy masę dłońmi. 

4. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, dwie keksówki o rozmiarach 20 na 11 cm lub jedną większą blaszkę natłuszczamy kawałkiem masła. 

5. Mięso dzielimy na 4 części. Obsypanymi mąką dłońmi formujemy z jednej części mięsa pieczeń i kładziemy ją na dno keksówki. Wzdłuż przez środek robimy wgłębienie, układamy w nim jajka jedno za drugim i szczelnie przykrywamy kolejną porcją mięsem. W ten sam sposób przygotowujemy drugą pieczeń. 

6. Wierzch klopsów wyrównujemy, lekko posypujemy je pozostałą mąką, układamy na nich kawałeczki pozostałego masła, wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 45 minut. 

7. Gorącą pieczeń rzymską z jajkiem podajemy z ziemniakami oraz ulubionym sosem, np. pieczarkowym, pomidorowym, śmietanowo-musztardowym lub chrzanowym.

Przepis na pieczeń rzymską – sprawdzone porady: 

* Wierzchy pieczeni z mielonego mięsa możemy przed włożeniem do piekarnika przykryć zachodzącymi na siebie plasterkami wędzonego, surowego boczku, po wyjęciu z formy będą się prezentowały jeszcze bardziej efektownie. 

* Surową pieczeń nadzianą jajkami możemy z powodzeniem zamrozić (w zamrażalniku wytrzyma do 3-4 miesięcy). Potem, kiedy będziemy mieć ochotę, pieczeń rozmrażamy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy jak w przepisie powyżej.