Na ok. 20 niewielkich kotlecików
Przygotowanie: 60 minut
Kotlety ziemniaczane – składniki:
- 1 kg ziemniaków (po obraniu)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- pęczek koperku (opcjonalnie)
- 6 łyżek tartej bułki plus do obtaczania kotletów (opcjonalnie)
- łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- pieprz do smaku
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 jajka
- 4-6 łyżek masła klarowanego do smażenia
Jak przygotować kotlety ziemniaczane:
1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odsączamy i dokładnie odparowujemy na małym ogniu, żeby nie były wilgotne.
2. Kiedy ziemniaki się gotują, obieramy cebulę, kroimy w drobną kostkę i smażymy na 2 łyżkach masła klarowanego na złoty kolor (6-8 minut). Pod koniec smażenia dodajemy obrany i przepuszczony przez praskę czosnek, mieszamy i wyłączamy ogień. Odstawiamy.
3. Koperek płuczemy, dokładnie suszymy, drobno siekamy.
4. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa i przekładamy do dużej miski. Dodajemy cebulę, koperek, przyprawy, mąkę, skrobię, tartą bułkę oraz jajka i mieszamy tak, aby powstało gęste, nieco klejące się ziemniaczane ciasto.
5. Ciasto odstawiamy na 25 minut do lodówki, żeby wszystkie składniki się połączyły, po tym czasie masę próbujemy i ewentualnie jeszcze doprawiamy.
6. Z gotowej masy formujemy niewielkie, owalne lub okrągłe kotleciki, które obtaczamy w tartej bułce (można też nie panierować kotletów) i smażymy partiami na niewielkiej ilości rozgrzanego, klarowanego masła. Kotlety smażymy na małym ogniu po 5-6 minut z każdej strony, by dobrze się przyrumieniły, ale pozostały zwarte.
7. Kotlety ziemniaczane podajemy jako główne danie, np. z sałatą albo z grzybowym, pomidorowym lub pieczeniowym sosem. Możemy je też zaserwować jako dodatek do mięsa.
Przepis na kotlety ziemniaczane – sprawdzone porady:
* Kotlety ziemniaczane możemy doprawiać w dowolny sposób. Ich smak warto podkreślić np. włoskimi lub prowansalskim ziołami, wędzoną lub słodką papryką albo przyprawą curry.
* Dobrym dodatkiem do potrawy jest zielenina. Świetnie komponuje się z nią, oprócz koperku, natka pietruszki, świeży tymianek lub szczypiorek.
* Smak masy ziemniaczanej podkręcimy, dodając do niej kawałeczki podsmażonego boczku lub innej aromatycznej wędliny albo pokrojone wędzone tofu.
* Kotlety ziemniaczane z powodzeniem możemy nadziewać. Najlepiej się tu sprawdza farsz z duszonych pieczarek, soczewicy, mielonego mięsa, twarogu albo żółtego sera.
niemożliwe
Ludzie już nie łapią żartów i gry słów...?
pyry to tylko z gzikiem :)
KOTLETY!
spuszczamy szlaban milczenia na te durnoty twe. a nie, czekaj, zaporę, nie szlaban
Talarki rule, ale z puree? ;)
A z puree to już inna rozmowa. Przychodzi mi do głowy jakaś forma zapiekanki z warzywami.
Nikt nie zmusza