Na ok. 20 niewielkich kotlecików
Przygotowanie: 60 minut 

Kotlety ziemniaczane – składniki:

  • 1 kg ziemniaków (po obraniu) 
  • 2 cebule 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 3 łyżki mąki pszennej 
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 
  • pęczek koperku (opcjonalnie)
  • 6 łyżek tartej bułki plus do obtaczania kotletów (opcjonalnie)
  • łyżeczka soli 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu 
  • pieprz do smaku 
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 jajka 
  • 4-6 łyżek masła klarowanego do smażenia 

Jak przygotować kotlety ziemniaczane: 

1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odsączamy i dokładnie odparowujemy na małym ogniu, żeby nie były wilgotne. 

2. Kiedy ziemniaki się gotują, obieramy cebulę, kroimy w drobną kostkę i smażymy na 2 łyżkach masła klarowanego na złoty kolor (6-8 minut). Pod koniec smażenia dodajemy obrany i przepuszczony przez praskę czosnek, mieszamy i wyłączamy ogień. Odstawiamy. 

3. Koperek płuczemy, dokładnie suszymy, drobno siekamy. 

4. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa i przekładamy do dużej miski. Dodajemy cebulę, koperek, przyprawy, mąkę, skrobię, tartą bułkę oraz jajka i mieszamy tak, aby powstało gęste, nieco klejące się ziemniaczane ciasto.  

5. Ciasto odstawiamy na 25 minut do lodówki, żeby wszystkie składniki się połączyły, po tym czasie masę próbujemy i ewentualnie jeszcze doprawiamy.  

6. Z gotowej masy formujemy niewielkie, owalne lub okrągłe kotleciki, które obtaczamy w tartej bułce (można też nie panierować kotletów) i smażymy partiami na niewielkiej ilości rozgrzanego, klarowanego masła. Kotlety smażymy na małym ogniu po 5-6 minut z każdej strony, by dobrze się przyrumieniły, ale pozostały zwarte.  

7. Kotlety ziemniaczane podajemy jako główne danie, np. z sałatą albo z grzybowym, pomidorowym lub pieczeniowym sosem. Możemy je też zaserwować jako dodatek do mięsa. 

Przepis na kotlety ziemniaczane – sprawdzone porady: 

* Kotlety ziemniaczane możemy doprawiać w dowolny sposób. Ich smak warto podkreślić np. włoskimi lub prowansalskim ziołami, wędzoną lub słodką papryką albo przyprawą curry.  

* Dobrym dodatkiem do potrawy jest zielenina. Świetnie komponuje się z nią, oprócz koperku, natka pietruszki, świeży tymianek lub szczypiorek. 

* Smak masy ziemniaczanej podkręcimy, dodając do niej kawałeczki podsmażonego boczku lub innej aromatycznej wędliny albo pokrojone wędzone tofu. 

* Kotlety ziemniaczane z powodzeniem możemy nadziewać. Najlepiej się tu sprawdza farsz z duszonych pieczarek, soczewicy, mielonego mięsa, twarogu albo żółtego sera.