Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 80 minut plus moczenie fasoli (najlepiej przez noc)

Fasolka po bretoński – składniki:

  • 400 g fasoli piękny Jaś 
  • 8 ziaren ziela angielskiego 
  • 4 liście laurowe 
  • 250 g wędzonego surowego boczku ze skórą 
  • 2 cebule 
  • 3-4 ząbki czosnku 
  • 500 g wędzonej kiełbasy 
  • olej rzepakowy do smażenia 
  • 500-600 ml gęstej passaty pomidorowej 
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • łyżka suszonego majeranku 
  • łyżka słodkiej mielonej papryki 
  • sól 
  • pieprz 
  • natka pietruszki

Jak ugotować fasolkę po bretońsku: 

1. Fasolę zalewamy dużą ilością zimnej wody, odstawiamy do namoczenia, najlepiej na noc.

2. Namoczoną fasolę odlewamy, zalewamy świeżą wodą (ok. 1 litr) i zagotowujemy.

3. Kiedy fasola się zagotuje, zdejmujemy z niej tworzącą się pianę, dodajemy ziele angielskie, listki laurowe, skórkę odciętą z wędzonego boczku i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, ale z uchyloną pokrywką, aż fasola będzie miękka, czyli 1-1,5 godziny. Pod koniec gotowania dodajemy łyżeczkę soli (jeśli dodamy sól wcześniej, fasolka się pomarszczy).

4. Gdy fasola się gotuje, obieramy cebulę i czosnek. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek na plasterki. Kroimy też boczek w grubą kostkę oraz kiełbasę na plasterki.

5. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy boczek i smażymy, aż tłuszcz się wytopi, po czym dorzucamy kiełbasę. Kiedy wędliny się podsmażą, dodajemy na patelnię pokrojoną cebulę oraz czosnek. Smażymy 4-5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż cebula stanie się miękka.

6. Do ugotowanej fasoli dodajemy passatę, koncentrat pomidorowy oraz podsmażone z cebulą i czosnkiem wędliny. Następnie dorzucamy majeranek, mieloną paprykę, świeżo mielony pieprz oraz sól i gotujemy na małym ogniu bez przykrycia jeszcze 30 minut, aż potrawa zgęstnieje i wszystkie smaki się połączą.

7. Fasolkę po bretońsku podajemy posypaną posiekaną natką z ulubionym pieczywem. 

Przepis na fasolkę po bretońsku – sprawdzone porady: 

* Fasolę najlepiej jest zostawić do namoczenia na noc. Należy jednak pamiętać, żeby nie moczyć jej dłużej niż 10 godzin, bo zacznie fermentować.  

* Fasolki po bretońsku nie trzeba niczym zagęszczać. Woda po gotowaniu strączków w połączeniu z passatą, koncentratem i przyprawami stanie się gęstym, zawiesistym sosem. 

* Najlepsze przyprawy do fasolki po bretońsku to majeranek, pieprz i słodka papryka. Jeśli lubimy, możemy też dodać do niej szczyptę kminku – będzie lżej strawna.

* Fasolka po bretońsku smakuje najlepiej następnego dnia, dlatego warto ją przygotować dzień przed podaniem.

* To danie możemy przygotować w wersji ekspresowej, wykorzystując fasolę z puszki wraz z zalewą.