Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 80 minut plus moczenie fasoli (najlepiej przez noc)
Fasolka po bretoński – składniki:
- 400 g fasoli piękny Jaś
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 250 g wędzonego surowego boczku ze skórą
- 2 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 500 g wędzonej kiełbasy
- olej rzepakowy do smażenia
- 500-600 ml gęstej passaty pomidorowej
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżka suszonego majeranku
- łyżka słodkiej mielonej papryki
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Jak ugotować fasolkę po bretońsku:
1. Fasolę zalewamy dużą ilością zimnej wody, odstawiamy do namoczenia, najlepiej na noc.
2. Namoczoną fasolę odlewamy, zalewamy świeżą wodą (ok. 1 litr) i zagotowujemy.
3. Kiedy fasola się zagotuje, zdejmujemy z niej tworzącą się pianę, dodajemy ziele angielskie, listki laurowe, skórkę odciętą z wędzonego boczku i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, ale z uchyloną pokrywką, aż fasola będzie miękka, czyli 1-1,5 godziny. Pod koniec gotowania dodajemy łyżeczkę soli (jeśli dodamy sól wcześniej, fasolka się pomarszczy).
4. Gdy fasola się gotuje, obieramy cebulę i czosnek. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek na plasterki. Kroimy też boczek w grubą kostkę oraz kiełbasę na plasterki.
5. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy boczek i smażymy, aż tłuszcz się wytopi, po czym dorzucamy kiełbasę. Kiedy wędliny się podsmażą, dodajemy na patelnię pokrojoną cebulę oraz czosnek. Smażymy 4-5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż cebula stanie się miękka.
6. Do ugotowanej fasoli dodajemy passatę, koncentrat pomidorowy oraz podsmażone z cebulą i czosnkiem wędliny. Następnie dorzucamy majeranek, mieloną paprykę, świeżo mielony pieprz oraz sól i gotujemy na małym ogniu bez przykrycia jeszcze 30 minut, aż potrawa zgęstnieje i wszystkie smaki się połączą.
7. Fasolkę po bretońsku podajemy posypaną posiekaną natką z ulubionym pieczywem.
Przepis na fasolkę po bretońsku – sprawdzone porady:
* Fasolę najlepiej jest zostawić do namoczenia na noc. Należy jednak pamiętać, żeby nie moczyć jej dłużej niż 10 godzin, bo zacznie fermentować.
* Fasolki po bretońsku nie trzeba niczym zagęszczać. Woda po gotowaniu strączków w połączeniu z passatą, koncentratem i przyprawami stanie się gęstym, zawiesistym sosem.
* Najlepsze przyprawy do fasolki po bretońsku to majeranek, pieprz i słodka papryka. Jeśli lubimy, możemy też dodać do niej szczyptę kminku – będzie lżej strawna.
* Fasolka po bretońsku smakuje najlepiej następnego dnia, dlatego warto ją przygotować dzień przed podaniem.
* To danie możemy przygotować w wersji ekspresowej, wykorzystując fasolę z puszki wraz z zalewą.
Potrafimy zadziwiać i szokować również. Zadziwiliśmy zapewne niejednego Greka rybą po grecku. W jednym ze sklepów widziałem natomiast (uwaga!)- schab po żydowsku.