Dla 4 osób
Przygotowanie: ok. 40 minut
Domowe hamburgery – składniki:
Na burgery wołowe:
- 600 g wołowiny dobrej jakości (np. antrykot)
- łyżka musztardy Dijon
- łyżeczka majonezu
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- olej rzepakowy
- papier do pieczenia
Dodatki:
- mała czerwona cebula
- 4 bułki burgerowe lub kajzerki
- majonez
- sałata (np. lodowa)
- pomidor
- 2-3 korniszony lub inne pikle
- keczup
Jak zrobić hamburgery:
1. Mięso na burgery mielimy w maszynce przez sitko o średniej wielkości oczkach, przekładamy do miski, dodajemy musztardę, majonez, sól, pieprz i wszystko dokładnie wyrabiamy. Następnie dłonie natłuszczamy olejem i robimy z mięsa cztery kule – po ok. 150 g każda.
2. Na papierze do pieczenia układamy w odstępach mięso, przykrywamy drugim kawałkiem papieru i przyciskając je dłońmi, nadajemy kształt burgerom tak, żeby miału ok. półtora centymetra grubości. Po zdjęciu papieru, wyrównujemy krawędzie mięsnych krążków nożem, przekładamy je na talerz i odstawiamy. Hamburgery będą się wydawać bardzo duże, ale podczas smażenia zmniejszą swoją objętość o 1/3.
3. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. i przygotowujemy dodatki. Cebulę kroimy na cieniutkie krążki, pomidory na plastry, korniszony wzdłuż na plastry, sałatę rwiemy na kawałki, bułki przekrawamy na pół. Odstawiamy.
4. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na kilka minuty do piekarnika.
5. W tym czasie, kiedy podpiekają się bułki, lekko natłuszczamy patelnię (najlepiej grillową) olejem i dobrze ją rozgrzewamy. Na gorącej patelni układamy burgery i smażymy najpierw 2-3 minuty z jednej, a potem z drugiej strony. Usmażone burgery przekładamy na talerz, przykrywamy miską, żeby nie stygły i zabieramy się za składanie hamburgerów.
6. Każdy z podpieczonych spodów bułek smarujemy majonezem, układamy na nim porwane liście sałaty, plaster pomidora i po 2-3 plasterki ogórka. Na warzywach układamy kotlet wołowy i krążki cebuli. Całość przykrywamy drugim kawałkiem bułki posmarowanym keczupem.
Przepis na domowe hamburgery – porady:
* Mięso na burgery nie powinno być zbyt chude, bo wtedy kotlety będą suche i poza tym drogie, bo chuda polędwica wołowa czy równie chuda zrazówka kosztują najwięcej. Najlepiej sprawdzi się zatem antrykot.
* Burgery z mięsa mielonego znakomicie smakują z dodatkiem roztopionego żółtego sera, dlatego, jeśli chcemy zrobić domowe cheeseburgery, połóżmy na podpiekane w piekarniku bułki po plasterku cheddara lub mimolette.
* Ci, którzy lubią ostre smaki, mogą do mięsa na kotlety dodać drobno posiekaną cebulę lub przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Smakowite są także hamburgery z dodatkiem szczypty utartych w moździerzu ziaren kolendry.
* Jeżeli nie przepadamy za dodatkiem surowej cebuli, możemy cieniutko pokrojonej krążki lekko posolić i je zeszklić na patelni w tym samym czasie, kiedy smażą się burgery.
* Klasyczne hamburgery to kotlety podawane w sezamowej bułce lub w dobrej jakości kajzerce, ale możemy także serwować burgery bez bułki, podając je np. z domowymi frytkami i sałatką, np. coleslaw.