Dla 2 osób
Przygotowanie: ok. 30 minut
Kluski leniwe z serem – składniki:
- 250-300 g tłustego lub półtłustego twarogu
- 125 g mąki pszennej
- jajko – zerówka lub od kury z wolnego wybiegu
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki tartej bułki
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka cynamonu albo łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (opcjonalnie)
Jak zrobić kluski leniwe:
1. W dużym garnku nastawiamy osoloną wodę do gotowania leniwych.
2. Twaróg rozdrabniamy za pomocą praski do ziemniaków albo rozdrabniamy w misce widelcem, żeby nie było grudek (możemy też ser zemleć w maszynce, ale tylko wtedy opłaca się ją wyjmować, jeśli przygotowujemy naprawdę dużą liczbę porcji).
3. Jajko roztrzepujemy w miseczce, by powstała jednolita, płynna masa, dodajemy ją do twarogu wraz z solą i mieszamy.
4. Do miski z serem przesiewamy mąkę (zostawiamy łyżkę do posypania stolnicy lub blatu), mieszamy, przekładamy masę na wysypany mąką blat i zagniatamy szybko kulkę ciasta.
5. Ciasto dzielimy na dwie części i robimy z niego wałeczki grubości palca, następnie wałeczki lekko spłaszczamy i kroimy na skos, by powstały romby.
6. Leniwe wrzucamy partiami do wrzącej wody i gotujemy, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na ogrzanym, dużym półmisku.
7. Na suchą, rozgrzaną patelnię wysypujemy tartą bułkę, podpiekamy ją od czasu do czasu mieszając, by nabrała złocistego koloru – uważamy przy tym, żeby się nie przypaliła. Następnie do zrumienionej bułki dodajemy masło i mieszamy, aż się roztopi.
8. Kluski leniwe polewamy masłem z bułką oraz posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem lub z cukrem waniliowym.
Przepis na kluski leniwe – sprawdzone porady:
* Jeżeli chcemy, żeby pierogi leniwe był jeszcze bardziej delikatne i miękkie, do twarogu dodajemy oddzielnie żółtko, a następnie ubite na sztywną pianę białko, delikatnie mieszamy szpatułką, a na koniec dosypujemy mąkę i całość jeszcze raz mieszamy.
* Jeśli lubimy bardziej zwarte, sprężyste kluski leniwe, to oprócz mąki pszennej dodajemy do ciasta także czubatą łyżkę skrobi ziemniaczanej.
* Pierogi leniwe możemy podawać również w wersji na słono. Wtedy warto do nich przygotować okrasę w postaci zeszklonej na maśle cebuli albo cebuli usmażonej z kawałeczkami boczku. Danie warto też wtedy posypać posiekanym szczypiorem i świeżo mielonym pieprzem.
Po co się tak denerwować? To tylko przepis. Różnie ludzie mówią. Ja akurat mówię pierogi, ale jakby się zastanowić, to bardziej to przypomina kluski takie jak np. kopytka.
Również różnie Polacy nazywają np. pyzy, jagody, borówki, czy kluski na parze. Też będziesz się kłócił?