Dla 2 osób
Przygotowanie: ok. 30 minut  

Kluski leniwe z serem – składniki: 

  • 250-300 g tłustego lub półtłustego twarogu  
  • 125 g mąki pszennej
  • jajko – zerówka lub od kury z wolnego wybiegu
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 3 łyżki masła 
  • 2 łyżki tartej bułki  
  • 2 łyżki cukru 
  • łyżeczka cynamonu albo łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (opcjonalnie) 

Jak zrobić kluski leniwe: 

1. W dużym garnku nastawiamy osoloną wodę do gotowania leniwych.

2. Twaróg rozdrabniamy za pomocą praski do ziemniaków albo rozdrabniamy w misce widelcem, żeby nie było grudek (możemy też ser zemleć w maszynce, ale tylko wtedy opłaca się ją wyjmować, jeśli przygotowujemy naprawdę dużą liczbę porcji). 

3. Jajko roztrzepujemy w miseczce, by powstała jednolita, płynna masa, dodajemy ją do twarogu wraz z solą i mieszamy.

4. Do miski z serem przesiewamy mąkę (zostawiamy łyżkę do posypania stolnicy lub blatu), mieszamy, przekładamy masę na wysypany mąką blat i zagniatamy szybko kulkę ciasta. 

5. Ciasto dzielimy na dwie części i robimy z niego wałeczki grubości palca, następnie wałeczki lekko spłaszczamy i kroimy na skos, by powstały romby. 

6. Leniwe wrzucamy partiami do wrzącej wody i gotujemy, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na ogrzanym, dużym półmisku. 

7. Na suchą, rozgrzaną patelnię wysypujemy tartą bułkę, podpiekamy ją od czasu do czasu mieszając, by nabrała złocistego koloru – uważamy przy tym, żeby się nie przypaliła. Następnie do zrumienionej bułki dodajemy masło i mieszamy, aż się roztopi.

8. Kluski leniwe polewamy masłem z bułką oraz posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem lub z cukrem waniliowym.

Przepis na kluski leniwe – sprawdzone porady: 

* Jeżeli chcemy, żeby pierogi leniwe był jeszcze bardziej delikatne i miękkie, do twarogu dodajemy oddzielnie żółtko, a następnie ubite na sztywną pianę białko, delikatnie mieszamy szpatułką, a na koniec dosypujemy mąkę i całość jeszcze raz mieszamy.  

* Jeśli lubimy bardziej zwarte, sprężyste kluski leniwe, to oprócz mąki pszennej dodajemy do ciasta także czubatą łyżkę skrobi ziemniaczanej. 

* Pierogi leniwe możemy podawać również w wersji na słono. Wtedy warto do nich przygotować okrasę w postaci zeszklonej na maśle cebuli albo cebuli usmażonej z kawałeczkami boczku. Danie warto też wtedy posypać posiekanym szczypiorem i świeżo mielonym pieprzem.