Dla 4 osób
Przygotowanie: ok. 40 minut
Marynowanie mięsa: 3-4 godziny
Butter chicken – maślany kurczak – składniki:
- 500 g piersi kurczaka lub mięsa z uda (bez skórki)
Na marynatę:
- ząbek czosnku
- 4 cm korzenia imbiru
- łyżeczka przyprawy garam masala
- łyżeczka chilli w proszku
- mielony czarny pieprz
- sól
- 150 ml jogurtu naturalnego
- łyżeczka soku z cytryny
Na sos:
- cebula
- ząbek czosnku
- 4 łyżki masła klarowanego
- łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- łyżeczka chilli w płatkach
- sól
- pieprz
- 400 ml passaty pomidorowej
- cynamon szczypta
- miód
- 100 ml śmietanki 30 proc.
- 45 g masła (3 łyżki)
- świeża kolendra
Jak zrobić maślanego kurczaka – butter chicken:
1. Kurczaka dokładnie osuszamy, kroimy na kawałki i przekładamy do miski.
2. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do miski z kurczakiem, następnie obieramy imbir, połowę ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dorzucamy do mięsa, połowę odkładamy.
3. Do marynaty dodajemy pozostałe przyprawy, czyli kopiastą łyżeczkę przyprawy garam masala lub pasty garam masala, mielone chilli, łyżeczkę pieprzu, pół łyżeczki soli, jogurt oraz łyżeczkę soku z cytryny, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 3-4 godziny w chłodne miejsce (lub na noc do lodówki).
4. Zamarynowane mięso wyjmujemy z lodówki, żeby nabrało temperatury pokojowej i przygotowujemy sos. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, solimy i dusimy na głębokiej patelni na dwóch łyżkach klarowanego masła. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę dorzucamy do cebuli. Resztę obranego imbiru ścieramy na tarce i dodajemy do cebuli wraz ze słodką papryką i płatkami papryczki chilli, całość dusimy, aż cebula będzie miękka. Na patelnię wlewamy passatę i dusimy sos ok. 15 minut.
5. Kiedy sos jest już prawie gotowy, w sporym rondlu rozgrzewamy pozostałe masło klarowane i obsmażamy na nim kurczaka z każdej strony. Następnie mięso zalewamy sosem i dusimy jeszcze 10 minut.
6. Po tym czasie doprawiamy maślanego kurczaka do smaku solą, pieprzem, szczyptą cynamonu, dodajemy łyżkę miodu oraz łyżeczkę soku z cytryny.
7. Na koniec dolewamy do rondla śmietankę, dorzucamy 2 łyżki masła, mieszamy i wyłączamy ogień.
8. Gotowe danie posypujemy posiekaną świeżą kolendrą.
Przepis na maślanego kurczaka – butter chicken – sprawdzone porady:
* Indyjski kurczak maślany (butter chicken) najlepiej smakuje z ryżem albo z chlebkami naan posmarowanymi oliwą.
* Butter chicken to bardzo popularna potrawa, dlatego istnieje jej wiele wersji. Niektórzy dodają do niej jeszcze kumin, słodką wędzoną paprykę lub mieloną kozieradkę, inni posypują potrawę uprażonymi na suchej patelni orzechami nerkowca – wszystko zależy od upodobań.
* Jeśli mamy w składnikach marynaty do kurczaka kwaśne rzeczy, takie jak jogurt lub łyżeczkę soku z cytryny, nie marynujemy mięsa dłużej niż 3-4 godziny, bo mięso tak zmięknie, że będzie się rozłazić w palcach, straci jędrność i sprężystość. Jeżeli chcemy kurczaka marynować przez noc, nie dodawajmy do marynaty kwaśnych składników.
* Butter chicken to danie kuchni indyjskiej wywodzące się z Deli. Jest to potrawa podobna do innej znanej orientalnej potrawy, jaką jest kurczak tikka masala, tylko łagodniejsza w smaku i zawierająca inną proporcję przypraw.