Dla 6 osób
Przygotowanie: ok. 50 minut
Zupa kalafiorowa na kurczaku – składniki:
- 1 kg korpusów kurczaka lub 2 l bulionu drobiowego
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- kalafior (ok. 700 g)
- 150 g marchewki
- 100 g pietruszki
- mały por – biała część
- duża cebula (ok. 100 g)
- 400 g ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 100 ml śmietanki 30 proc.
- sól
- pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- ½ małego pęczka koperku
Jak zrobić zupę kalafiorową:
1. Korpusy kurczaka zalewamy zimna wodą, dodajemy listki laurowe i ziele angielskie, zagotowujemy, odszumowujemy i gotujemy 30 minut na małym ogniu.
2. W tym czasie przygotowujemy warzywa: kalafior płuczemy, dzielimy na małe różyczki, resztę kroimy w kosteczkę; marchewkę, pietruszkę i por myjemy, obieramy kroimy na talarki lub półtalarki; cebulę obieramy kroimy w kostkę; ziemniaki obieramy i kroimy w grubą kostkę.
3. Wywar wyłączamy, wyjmujemy korpusy i odstawiamy do wystygnięcia. Mięso oddzielamy od kości – dodajemy do zupy albo zamrażamy i później wykorzystujemy do farszu, np. na krokiety czy pierogi.
4. W garnku o grubym dnie lub w wysokim rondlu roztapiamy masło, podsmażamy na nim cebulę oraz pora, następnie dorzucamy do rondla marchewkę, pietruszkę i ziemniaki i przesmażamy, mieszając, żeby warzywa się przyrumieniły. Ten zabieg wydobędziemy z nich więcej smaku, a sama zupa będzie bardziej aromatyczna – polecamy tę kulinarną sztuczkę szczególnie wtedy, gdy gotujemy wegetariańskie zupy na wodzie lub z warzywnym bulionem.
5. Kiedy warzywa się podsmażą, wlewamy do garnka wywar drobiowy lub bulion, dorzucamy pokrojony kalafior, 2 płaskie łyżeczki soli, pieprz i gotujemy zupę 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy koperek oraz świeżo startą gałkę muszkatołową.
6. Zupę kalafiorową odstawiamy z ognia, dolewamy śmietankę, mieszamy, w razie potrzeby jeszcze doprawiamy, rozlewamy do talerzy.
Przepis na zupę kalafiorową – sprawdzone porady:
* Zupę kalafiorową z powodzeniem przygotujemy z mrożonego kalafiora. Dodajemy go jednak dopiero pod koniec gotowanie, żeby się nie rozpadł. Kalafior wrzucamy do zupy bez rozmrażania, zagotowujemy i gotujemy 10 minut.
* Jeśli mamy ochotę na bardziej wyrazistą zupę kalafiorową, to zamiast słodkiej śmietanki, dodajmy kwaśną śmietanę 18 proc. lub jogurt. Trzeba je oczywiście wcześniej zahartować – do kubeczka nalewamy chochelkę gorącej zupy, dodajemy śmietanę lub jogurt, mieszamy i z powrotem wlewamy do garnka.
* Kalafiorową z powodzeniem przyrządzimy również bez mięsa – na bazie bulionu warzywnego i warzyw podsmażonych na maśle lub na oliwie (w wersji wegan).