Dla 6 osób
Przygotowanie: ok. 50 minut  

Zupa kalafiorowa na kurczaku – składniki: 

  • 1 kg korpusów kurczaka lub 2 l bulionu drobiowego 
  • 2 liście laurowe 
  • 4 ziarna ziela angielskiego 
  • kalafior (ok. 700 g)  
  • 150 g marchewki 
  • 100 g pietruszki 
  • mały por – biała część  
  • duża cebula (ok. 100 g) 
  • 400 g ziemniaków  
  • 2 łyżki masła 
  • 100 ml śmietanki 30 proc. 
  • sól  
  • pieprz 
  • szczypta gałki muszkatołowej 
  • ½ małego pęczka koperku 

Jak zrobić zupę kalafiorową:

1. Korpusy kurczaka zalewamy zimna wodą, dodajemy listki laurowe i ziele angielskie, zagotowujemy, odszumowujemy i gotujemy 30 minut na małym ogniu.

2. W tym czasie przygotowujemy warzywa: kalafior płuczemy, dzielimy na małe różyczki, resztę kroimy w kosteczkę; marchewkę, pietruszkę i por myjemy, obieramy kroimy na talarki lub półtalarki; cebulę obieramy kroimy w kostkę; ziemniaki obieramy i kroimy w grubą kostkę.

3. Wywar wyłączamy, wyjmujemy korpusy i odstawiamy do wystygnięcia. Mięso oddzielamy od kości – dodajemy do zupy albo zamrażamy i później wykorzystujemy do farszu, np. na krokiety czy pierogi.

4. W garnku o grubym dnie lub w wysokim rondlu roztapiamy masło, podsmażamy na nim cebulę oraz pora, następnie dorzucamy do rondla marchewkę, pietruszkę i ziemniaki i przesmażamy, mieszając, żeby warzywa się przyrumieniły. Ten zabieg wydobędziemy z nich więcej smaku, a sama zupa będzie bardziej aromatyczna – polecamy tę kulinarną sztuczkę szczególnie wtedy, gdy gotujemy wegetariańskie zupy na wodzie lub z warzywnym bulionem. 

5. Kiedy warzywa się podsmażą, wlewamy do garnka wywar drobiowy lub bulion, dorzucamy pokrojony kalafior, 2 płaskie łyżeczki soli, pieprz i gotujemy zupę 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy koperek oraz świeżo startą gałkę muszkatołową. 

6. Zupę kalafiorową odstawiamy z ognia, dolewamy śmietankę, mieszamy, w razie potrzeby jeszcze doprawiamy, rozlewamy do talerzy. 

Przepis na zupę kalafiorową – sprawdzone porady: 

* Zupę kalafiorową z powodzeniem przygotujemy z mrożonego kalafiora. Dodajemy go jednak dopiero pod koniec gotowanie, żeby się nie rozpadł. Kalafior wrzucamy do zupy bez rozmrażania, zagotowujemy i gotujemy 10 minut. 

* Jeśli mamy ochotę na bardziej wyrazistą zupę kalafiorową, to zamiast słodkiej śmietanki, dodajmy kwaśną śmietanę 18 proc. lub jogurt. Trzeba je oczywiście wcześniej zahartować – do kubeczka nalewamy chochelkę gorącej zupy, dodajemy śmietanę lub jogurt, mieszamy i z powrotem wlewamy do garnka.

* Kalafiorową z powodzeniem przyrządzimy również bez mięsa – na bazie bulionu warzywnego i warzyw podsmażonych na maśle lub na oliwie (w wersji wegan).