Na 8 dużych porcji (na formę o średnicy 23-24 cm)
Przygotowanie: 30 minut plus 60 minut schładzanie plus 40 minut pieczenie
Tarta ze szpinakiem i serem feta – składniki:
Na ciasto:
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki krupczatki
- 1/2 łyżeczki soli
- 125 g schłodzonego masła
- 3 łyżki lodowatej wody
Na farsz:
- 3 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki masła (ok. 25 g)
- 500 g liści szpinaku baby (może być też mrożony, ale liście!)
- 270 g fety lub sera typu feta
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietanki 30 proc.
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- gałka muszkatołowa do smaku (opcjonalnie)
- sól
Jak zrobić wytrawną tartę ze szpinakiem i serem feta:
1. Kruche ciasto na tartę według naszego przepisu nie wymaga dodatku jajek. Natomiast masło i woda do ciasta muszą być wcześniej mocno schłodzone.
2. Na stolnicę lub blat wysypujemy oba rodzaje mąki oraz sól (ja dodaję krupczatkę, bo wtedy ciasto jest naprawdę kruchutkie, ale jeśli nie macie krupczatki, zróbcie tartę z 200 g mąki pszennej). W mące robimy dołek i wlewamy do niego zimną wodę.
3. Zimne masło kroimy na małe kawałki i rozsypujemy na kopczyku mąki. Najpierw masło łączymy z mąką, siekając je dużym nożem, następnie zaczynamy wyrabiać ciasto dłońmi tak długo, aż otrzymamy jednolitą masę. Z ciasta przygotowujemy kulkę, zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
4. Kiedy ciasto już się chłodzi, wyjmujemy je z lodówki i włączamy piekarnik, rozgrzewając go do temperatury 180 st. (góra-dół).
5. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wylepiamy nim formę na tartę – dno i boki. Następnie ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia wielkości formy, przysypujemy np. ziarnami grochu, fasoli lub ryżem i wstawiamy do piekarnika na ok. 12 minut. Nakłucia zrobione widelcem oraz obciążenie przygotowane ze strączków lub ryżu sprawią, że cieniutkie ciasto nie podniesie się i będzie równo przylegać do dna formy.
6. Gdy ciasto się lekko podpiecze, zdejmujemy papier z obciążeniem, dopiekamy tartę jeszcze 2-3 minuty i wyjmujemy z piekarnika. Wstępne podpiekanie tarty zapobiega powstawaniu zakalca – inaczej wilgotny farsz wyłożony na surowe ciasto mógłby je rozmoczyć.
7. W czasie, kiedy tarta się podpieka, przygotowujemy farsz. Czosnek obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki. Masło roztapiamy na dużej patelni, wrzucamy na nią czosnek i szklimy przez 1-2 minuty (uważamy, żeby masło i czosnek się nie przypaliły, bo czosnek stanie się gorzki).
8. Na patelnię wykładamy szpinak – najpierw nie będzie się mieścił, ale bardzo szybko zmięknie i zmniejszy objętość – i dusimy go 2 minuty, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie zestawiamy patelnię z ognia, żeby szpinak nieco przestygł. Na razie go nie solimy, bo dorzucimy do niego jeszcze fetę, która jest zazwyczaj bardzo słona.
9. Do szpinaku dorzucamy pokrojoną w kostkę fetę, dolewamy śmietankę i dodajemy jajka. Całość mieszamy i doprawiamy pierzem, gałką muszkatołową (jeśli ktoś lubi) oraz ewentualnie solą.
10. Masę szpinakowo-serową przekładamy na podpieczone spód do tarty i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 25-30 minut.
11. Gotową tartę podajemy np. z miksem sałat z sosem winegret.
Tarta wytrawna przepis ze szpinakiem i serem feta – sprawdzone porady:
* Największą trudność przy przygotowywaniu tego dania może nam sprawić rozwałkowanie wielkiego placka ciasta i przełożenie go do formy tak, żeby się nie podarł. Dlatego podpowiadamy: możecie zagniecione, miękkie ciasto od razu rozwałkować, wylepić nim formę i całość wstawić na godzinę do lodówki. Jednak uwaga, forma na tartę musi być metalowa (może to być także tortownica). Z ceramiczną formą ten patent się nie sprawdzi, bo lodowate naczynie po wstawieniu do gorącego piekarnika na pewno pęknie.
* Jeżeli chcecie jeszcze bardziej podkręć smak tej potrawy, dodajcie do niej kwaskowe w smaku pomidory. W sezonie może to być kilka pomidorków koktajlowych, a poza nim pomidory suszone. Świetnie podkreślą smak fety.
* Szpinak i ser to świetne połączenie, możecie więc poeksperymentować i ułożyć na masie szpinakowej np. plastry koziej, twarogowej rolady albo kawałki mozzarelli. Smaczna jest też tarta w stylu włoskim, czyli szpinakowy farsz wymieszany z delikatną ricottą oraz parmezanem.