Na 10-14 kotlecików
Przygotowanie: ok. 50 minut
Kotlety siekane z piersi kurczaka – składniki:
- czerstwa bułka
- 200 ml mleka
- 2 duże piersi kurczaka ok. 600 g
- 2 małe cebule
- 2 łyżki miękkiego masła plus 3 łyżki masła do smażenia
- 2/3 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 3 jajka – zerówki lub od kur z wolnego wybiegu
- sok z połowy cytryny
- tarta bułka
- olej rzepakowy
Jak zrobić kotlety siekane drobiowe:
1. Czerstwą kajzerkę zalewamy mlekiem (lub wodą) i odstawimy, żeby się namoczyła.
2. Piersi kurczaka siekamy ostrym nożem na kawałki nieco większe niż kawałki mięsa mielonego w maszynce, przekładamy do miski. Mięso warto posiekać, a nie zemleć, bo kotlety będą miały wtedy zupełnie inny smak niż mielone drobiowe.
3. Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle na złoty kolor. Dodajemy do mięsa.
4. Namoczoną bułkę odsączamy, dokładnie rozdrabniamy Np.za pomocą blendera) i dorzucamy do pozostałych składników na kotlety wraz z 2 łyżkami miękkiego masła, solą i pieprzem.
5. Żółtka oddzielamy od białek, dodajemy do mięsa. Białka ubijamy na sztywną pianę.
6. W misce dokładnie łączymy mięso z pozostałymi składnikami, pod koniec wyrabiania dodajemy pianę z białek i sok z cytryny, mieszamy.
7. Z mięsnej masy formujemy okrągłe kotlety, obtaczamy je w tartej bułce i smażymy na oleju wymieszanym z masłem po kilka minut z każdej strony. Gotowe kotlety podajemy z ulubionymi dodatkami.
Przepis na kotleciki z piersią kurczaka – sprawdzone rady:
* O oryginalności kotletów pożarskich decydują siekane mięso (nie mielone!) oraz dodatek piany z białek, która scala kawałeczki mięsa podczas smażenia i sprawia, że kotlety są puchate i soczyste.
* Pianę należy ubić bardzo mocno, dlatego by była ona naprawdę sztywna, jajka muszą być albo wyjęte prosto z lodówki albo wcześniej schłodzone (jeżeli nie trzymamy ich w lodówce).
* Dodatek cytryny nie jest obowiązkowy, ale jeśli go dodamy, kotleciki z kurczaka zdecydowanie zyskają na smaku. Fajnie podkręci je także dorzucona do mięsa posiekana natka pietruszki.