Na 10-14 kotlecików
Przygotowanie: ok. 50 minut 

Kotlety siekane z piersi kurczaka – składniki:

  • czerstwa bułka 
  • 200 ml mleka 
  • 2 duże piersi kurczaka ok. 600 g 
  • 2 małe cebule 
  • 2 łyżki miękkiego masła plus 3 łyżki masła do smażenia 
  • 2/3 łyżeczki soli 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu 
  • 3 jajka – zerówki lub od kur z wolnego wybiegu
  • sok z połowy cytryny 
  • tarta bułka 
  • olej rzepakowy  

Jak zrobić kotlety siekane drobiowe:

1. Czerstwą kajzerkę zalewamy mlekiem (lub wodą) i odstawimy, żeby się namoczyła. 

2. Piersi kurczaka siekamy ostrym nożem na kawałki nieco większe niż kawałki mięsa mielonego w maszynce, przekładamy do miski. Mięso warto posiekać, a nie zemleć, bo kotlety będą miały wtedy zupełnie inny smak niż mielone drobiowe.

3. Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle na złoty kolor. Dodajemy do mięsa.

4. Namoczoną bułkę odsączamy, dokładnie rozdrabniamy Np.za pomocą blendera) i dorzucamy do pozostałych składników na kotlety wraz z 2 łyżkami miękkiego masła, solą i pieprzem.

5. Żółtka oddzielamy od białek, dodajemy do mięsa. Białka ubijamy na sztywną pianę.  

6. W misce dokładnie łączymy mięso z pozostałymi składnikami, pod koniec wyrabiania dodajemy pianę z białek i sok z cytryny, mieszamy.

7. Z mięsnej masy formujemy okrągłe kotlety, obtaczamy je w tartej bułce i smażymy na oleju wymieszanym z masłem po kilka minut z każdej strony. Gotowe kotlety podajemy z ulubionymi dodatkami.

Przepis na kotleciki z piersią kurczaka – sprawdzone rady: 

* O oryginalności kotletów pożarskich decydują siekane mięso (nie mielone!) oraz dodatek piany z białek, która scala kawałeczki mięsa podczas smażenia i sprawia, że kotlety są puchate i soczyste.  

* Pianę należy ubić bardzo mocno, dlatego by była ona naprawdę sztywna, jajka muszą być albo wyjęte prosto z lodówki albo wcześniej schłodzone (jeżeli nie trzymamy ich w lodówce). 

* Dodatek cytryny nie jest obowiązkowy, ale jeśli go dodamy, kotleciki z kurczaka zdecydowanie zyskają na smaku. Fajnie podkręci je także dorzucona do mięsa posiekana natka pietruszki.