Dla 4 osób
Przygotowanie: 70 minut plus marynowanie (minimum 2-3 godziny, a najlepiej przez całą noc)
Pieczone podudzia kurczaka – składniki:
- 4 ząbki czosnku
- 120 ml sosu sojowego
- 8 łyżek oleju rzepakowego
- 4 łyżeczki miodu
- łyżeczka soli
- łyżeczka mielonego pieprzu
- 4 łyżeczki słodkiej papryki
- 8 podudzi kurczaka
Jak zrobić soczyste udka z piekarnika:
1. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę do miseczki, dodajemy sos sojowy oraz olej i dokładnie mieszamy.
2. Powstałą marynatę doprawiamy miodem, papryką, solą i pieprzem.
3. Podudzia dokładnie osuszamy, zalewamy zaprawą i marynujemy co najmniej 2 godziny w lodówce. Na godzinę przed pieczeniem wyjmujemy mięso z lodówki, żeby nabrało temperatury pokojowej. Dzięki temu zabiegowi unikniemy dużej różnicy temperatur po umieszczeniu udek w piekarniku i to sprawi, że nóżki po upieczeniu będą miękkie i soczyste.
4. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 st. (funkcja góra-dół). Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym z przykrywką i pieczemy ok. 40 minut.
5. Po 40 minutach odkrywamy mięso w naczyniu i dopiekamy 20 minut, od czasu do czasu je obracając.
6. Podudzia (pałki) podajemy z ryżem i zieloną sałatą albo z ulubioną sałatką.
Przepis na soczyste pieczone pałki (podudzia) – sprawdzone podpowiedzi:
* W ten sam sposób możemy upiec udka w rękawie do pieczenia – mięso kurczaka wraz z marynatą przekładamy do rękawa, spinamy klipsem i pieczemy 40 minut, po czym wyjmujemy z rękawa i podpiekamy 20 minut na blasze, od czasu do czasu je odwracając, żeby mięso się zarumieniło.
* Jeżeli mamy czas, to udka najlepiej zamarynować dzień przed podaniem, wtedy mięso będzie dobrze przyprawione i aromatyczne.