Dla 6 osób (10-12 sztuk)
Przygotowanie: ok. 110 minut 

Gołąbki z mielonym mięsem w sosie pomidorowym - składniki: 

100 g ryżu
2 cebule (ok. 200 g)
zwarta główka białej kapusty
ok. 700 g mielonego mięsa wieprzowego, np. łopatki
sól
pieprz
łyżka posiekanego koperku (opcjonalnie)
2 litry bulionu warzywnego, rosołu lub wody
liść laurowy 
ziele angielskie (opcjonalnie)
700 ml passaty pomidorowej lub 500 ml pomidorowego przecieru
cukier 

Jak zrobić gołąbki: 

1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie o 3-4 minuty krócej niż jest to podane w instrukcji na opakowaniu. Powinien zostać półtwardy, bo podczas duszenia gołąbków jeszcze zmięknie.

2. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, szklimy na łyżce masła, odstawiamy.

3. Kapustę obieramy z uszkodzonych wierzchnich liści, z główki wycinamy głąb. Kapustę umieszczamy w garnku z osolonym wrzątkiem i gotujemy ok.10 minut – po tym czasie liście kapusty powinny już zacząć dobrze się od siebie oddzielać. 

4. Kapustę ostrożnie wyjmujemy z garnka, np. za pomocą sitka, studzimy i delikatnie obieramy z liści, uważając, by nie porobić w nich dziurek. 

5. Z każdego liścia ścinamy ostrym nożykiem wystające, grube nerwy, dzięki temu będzie nam łatwiej zawijać gołąbki. Małe liście, które nie będą nadawały się do nadziewania układamy na dnie dużego rondla (najlepiej o grubym dnie).

6. Na farsz do gołąbków do dużej miski przekładamy mielone mięso, podduszoną cebulę, ugotowany ryż, łyżeczkę soli, łyżeczkę pieprzu oraz koperek. Wszystko dokładnie mieszamy dłońmi tak długo, aż powstanie jednolita masa. 

7. Na przygotowane wcześniej liście kapusty nakładamy porcje farszu i robimy pakieciki. Jak zawijamy gołąbki – tak jak naleśniki na krokiety, czyli na środek liścia układamy farsz na gołąbki, lekko go spłaszczamy, boki liścia składamy do środka i całość ciasno zwijamy, zaczynając od strony z grubszym nerwem. Gotowe gołąbki układamy w rondlu wyłożonym kapustą, łączeniem do spodu dość ścisło jeden obok drugiego. 

8. Ułożone warstwowo gołąbki zalewamy gorącym bulionem, wywarem mięsnym lub wodą (w tym ostatnim przypadku do garnka dorzucamy listek laurowy i dwa ziarenka ziela angielskiego) i dusimy gołąbki pod przykryciem ok. godziny.

9. Po tym czasie do drugiego garnka przelewamy sporą część gołąbkowego wywaru i mieszamy go z passatą lub przecierem, dodajemy sól i pieprz do smaku, zagotowujemy. Jeśli sos jest bardzo kwaśny, dodajemy także łyżeczkę cukru i gotujemy bez przykrycia ok. 15 minut.

10. Sos przelewamy do garnka z gołąbkami i gotujemy całość jeszcze przez kilka minut. 

11. Gołąbki w sosie pomidorowym podajemy z ziemniakami z wody albo z ryżem.

Przepis na gołąbki z mielonym mięsem – sprawdzone porady:  

* Kapusta na gołąbki to w kuchni polskiej tradycyjnie kapusta biała, ale to danie możemy też przygotować z kapustą włoską, wtedy gołąbki trzeba dusić nawet 100 minut albo z kapustą czerwoną, w tym wypadku potrawa wymaga krótszego duszenia (30-35 minut). 

* Zamiast duszonych, możemy przygotować gołąbki z piekarnika. Układamy je wtedy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy bulionem, wywarem mięsnym lub wodą, przykrywamy i pieczemy godzinę w piecu nagrzanym do temperatury 180 st. Po tym czasie odkrywamy danie, zalewamy sosem pomidorowym przygotowanym wg przepisu powyżej i pieczemy jeszcze 20 minut. 

* Farsz na gołąbki możemy przygotować także bez ryżu albo ryż zastąpić kaszą jęczmienną lub nieprażoną gaszą gryczaną. 

* Sos do gołąbków tradycyjnie zagęszcza się łyżką mąki, ja jednak coraz częściej rezygnuję z dodatku mąki. Jeśli chcemy, żeby sos do gołąbków był bardziej gęsty i kremowy dodajemy śmietanę 18-proc.: 3 łyżki śmietany hartujemy, dodając do niej 2-3 łyżki gorącego sosu pomidorowego, tę mieszankę dolewamy stopniowo do garnka z sosem i następnie zalewamy nim gołąbki.