Dla 4 osób (12-14 placków)
Przygotowanie: ok. 40 minut

Placki z cukinii – składniki: 

ok. 300 g cukinii
sól
marchewka (ok. 100 g)
łyżeczka masła
4 łyżki mąki pszennej
duże jajko – zerówka lub jajko od kury z wolnego wybiegu
2 łyżki posiekanego koperku
świeżo mielony pieprz
olej rzepakowy do smażenia 

Jak zrobić placki z cukinii: 

1. Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy na sitko (najlepiej wyłożone gazą), solimy i odstawiamy, żeby puściła sok.

2. Marchewkę obieramy i ścieramy na tej samej tarce.

Twoja przeglądarka nie ma włączonej obsługi JavaScript

Wypróbuj prenumeratę cyfrową Wyborczej

Pełne korzystanie z serwisu wymaga włączonego w Twojej przeglądarce JavaScript oraz innych technologii służących do mierzenia liczby przeczytanych artykułów.
Możesz włączyć akceptację skryptów w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Sprawdź regulamin i politykę prywatności.