Dla 4 osób (12-14 placków)
Przygotowanie: ok. 40 minut
Placki z cukinii – składniki:
ok. 300 g cukinii
sól
marchewka (ok. 100 g)
łyżeczka masła
4 łyżki mąki pszennej
duże jajko – zerówka lub jajko od kury z wolnego wybiegu
2 łyżki posiekanego koperku
świeżo mielony pieprz
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić placki z cukinii:
1. Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy na sitko (najlepiej wyłożone gazą), solimy i odstawiamy, żeby puściła sok.
2. Marchewkę obieramy i ścieramy na tej samej tarce.
Wypróbuj prenumeratę cyfrową Wyborczej
Pełne korzystanie z serwisu wymaga włączonego w Twojej przeglądarce JavaScript oraz innych technologii służących do mierzenia liczby przeczytanych artykułów.
Możesz włączyć akceptację skryptów w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Sprawdź regulamin i politykę prywatności.