Dla 4 osób (12-14 placków)
Przygotowanie: ok. 40 minut
Placki z cukinii – składniki:
ok. 300 g cukinii
sól
marchewka (ok. 100 g)
łyżeczka masła
4 łyżki mąki pszennej
duże jajko – zerówka lub jajko od kury z wolnego wybiegu
2 łyżki posiekanego koperku
świeżo mielony pieprz
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić placki z cukinii:
1. Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy na sitko (najlepiej wyłożone gazą), solimy i odstawiamy, żeby puściła sok.
2. Marchewkę obieramy i ścieramy na tej samej tarce.
3. Cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę i szklimy 3 minuty na maśle. Dodajemy tartą marchewkę, dusimy kolejne 3 minuty. Odstawiamy.
4. Do sporej miski wsypujemy mąkę, mieszamy ją ze szczyptą soli, 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, a następnie jajkiem z roztrzepanym widelcem i mieszamy.
5. Do ciasta dorzucamy dokładnie odciśniętą z nadmiaru wody cukinię, duszoną cebulę z marchewką oraz posiekany koperek i dokładnie mieszamy.
6. Rozgrzewamy patelnię, a kiedy już będzie ciepła, wlewamy na nią olej na wysokość ok. pół centymetra i zwiększamy moc palnika, by rozgrzać tłuszcz. Jak sprawdzić, czy olej jest już gorący – do tłuszczu wstawiamy końcówkę drewnianej łyżki i jeżeli wokół trzonka zaczną pojawiać się bąbelki, to znak, że olej jest już gorący. Wtedy zmniejszamy ogień i zaczynamy smażyć placuszki.
7. Na patelnię nakładamy po łyżce stołowej ciasta (nie więcej, bo placki albo się nie usmażą, albo spalą), wyrównujemy, żeby placuszki były dość cienkie i smażymy 3-4 minuty, przekładamy na drugą stronę i dosmażamy jeszcze przez 2 minuty.
8. Gotowe placki przekładamy na papierowy ręcznik, żeby osączyć je z tłuszczu. W ten sam sposób smażymy pozostałe placki.
Placki z cukinii – przepis i sprawdzone porady:
* Według tego samego przepisu możemy przygotować placki z cukinii w piekarnika. Rozgrzewamy piec do temperatury 180 st., blachę wykładamy papierem do pieczenia, natłuszczamy go olejem i za pomocą łyżki rozkładamy ciasto, formując placki (robimy między nimi spore odstępy, żeby się nie skleiły). Placki pieczemy ok. 20 minut, a następnie zdejmujemy je z blachy na talerz.
* Placki cukiniowe najlepiej smakują podane z czosnkowym lub paprykowym dipem przygotowanym na bazie naturalnego jogurtu lub jogurtu wymieszanego z majonezem.
* Dobrym dodatkiem do ciasta na cukiniowe placki jest koperek, ale możemy do niego dorzucić również inne składniki – starty na tarce ząbek czosnku albo drobno posiekany szczypiorek.
* Cukinia ma delikatny smak, należy więc ją podkreślać mocnymi przyprawami, takimi jak świeżo mielony pieprz, czosnek albo mielona ostra papryka. Ale proponujemy również nieoczywiste, wyraziste w smaku przyprawy, np. kurkumę i cynamon. Dodajemy je do ciasta po jednej płaskiej łyżeczce – mniej odważni mogą na początek dorzucić tylko pół łyżeczki cynamonu.