Dla 5-6 osób
Przygotowanie: 90 minut
Tradycyjne zupa ogórkowa – składniki:
500 g żeberek wieprzowych
4 skrzydełka kurczaka
4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól
500 g kwaszonych ogórków
50 g masła
pietruszka
1/4 selera
2 marchewki
biała część pora
małą cebula
4 ziemniaki średniej wielkości
pół pęczka koperku
120 ml śmietany lub śmietanki
świeżo mielony czarny pieprz
Jak zrobić tradycyjną zupę ogórkową:
1. Mięso zalewamy zimną wodą (ok. 2,5 litra), zagotowujemy, za pomocą łyżki cedzakowej zdejmujemy wytwarzającą się na powierzchni wywaru pianę, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, 1/4 łyżeczki soli i gotujemy na małym ogniu ok. godziny, aż mięso będzie miękkie.
2. W tym czasie ogórki kroimy w kosteczkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy do rondla, dodajemy 50 g masła i dusimy 20 minut, aż zmiękną.
3. Obieramy i przygotowujemy warzywa. Seler i pietruszkę możemy zetrzeć na tarce o grubych oczkach albo pokroić w kostkę, marchewkę kroimy na talarki lub w kosteczkę – będzie ładnie wyglądała w zupie. Por oraz cebule kroimy w ćwierćtalarki. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę przekładamy do miseczki i zalewamy wodą. Koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
4. Ugotowane mięso wyjmujemy z wywaru, odstawiamy, żeby lekko wystygło, a następnie oddzielamy od kości oraz skór, kroimy na kawałki.
5. Do wywaru dodajemy seler, pietruszkę, marchewkę, por i cebulę oraz ziemniaki i gotujemy, aż będą miękkie (ok. 15 minut).
6. Kiedy ziemniaki będą już miękkie, dodajemy do zupy podduszone ogórki, zagotowujemy, gotujemy 10 minut, na koniec dorzucamy pokrojone mięso, koperek i doprawiamy zupę do smaku solą oraz pieprzem.
7. Przed podaniem zaprawiamy zupę śmietaną – odlewamy do kubka chochelkę płynu, dodajemy do niego śmietanę, mieszamy i wlewamy z powrotem do garnka. Jeśli zabielamy zupę ogórkową śmietanką, nie musimy jej hartować.
Przepis na zupę ogórkową – sprawdzone porady:
* Ogórki dodajemy do zupy, kiedy pozostałe składniki są już miękkie, inaczej kwas z ogórków sprawi, że warzywa się nie dogotują.
* Zupę ogórkową należy doprawiać solą już po dodaniu ogórków, bo kiszone ogórki mogą okazać się bardzo słone.
* Smak ogórkowej zależy przede wszystkim od jakości ogórków, jeśli te, które dodaliśmy do potrawy okazały się mało kwaśne, możemy dolać do zupy sok, który został po kiszonych ogórkach.
* Dobrym dodatkiem do zupy ogórkowej, oprócz ziemniaków, może być ryż, drobny makaron, ale też ugotowana soczewica.
* Zupę ogórkową możemy z powodzeniem przygotować bez mięsa na wcześniej ugotowanym bulionie z warzyw albo na szybkim wywarze warzywnym. Jak go zrobić – obieramy i kroimy wszystkie warzywa. Na dużej patelni roztapiamy masło (lub rozgrzewamy oliwę, jeśli przyrządzamy wegańską wersję zupy) i podsmażamy po kolei przez 4-5 minut cebulę, por, marchewkę, pietruszkę oraz seler, żeby się nieco zrumieniły, następnie przekładamy je do garnka, zalewamy wodą i gotujemy wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. W osobnym rondelku dusimy starte kiszone ogórki, a kiedy warzywa i ziemniaki będą miękkie, dorzucamy do garnka podduszone ogórki, gotujemy 10 minut, doprawiamy do smaku i poddajemy ze śmietaną albo napojem roślinnym (w wersji wegan).