8-10 sztuk
Przygotowanie: ok. 60 minut
Kotlety mielone – składniki:
czerstwa bułka pszenna
mleko lub woda do namoczenia bułki
cebula
300 g łopatki wieprzowej
200 g mięsa wołowego, np. zrazowego
jajko – zerówka lub od kury z wolnego wybiegu
łyżeczka soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
woda gazowana (opcjonalnie)
tarta bułka do obtaczania kotletów
tłuszcz do smażenia (olej rzepakowy lub smalec)
Jak zrobić mielone kotlety:
1. Bułkę zalewamy mlekiem lub wodą i odstawiamy do namoczenia na 10-15 minut.
2. W tym czasie cebulę obieramy, drobno siekamy i szklimy na tłuszczu. Cebulę można też zetrzeć na tarce lub zemleć w maszynce razem z mięsem – kotlety będą wtedy bardziej soczyste, ale według mnie stracą ten przyjemny składnik, jakim są drobinki słodkiej, zeszklonej cebulki.
3. Następnie mielimy mięso wraz z odsączoną z mleka bułką w maszynce, używając sitka ze średniej wielkości oczkami. Jeśli nie mamy maszynki, możemy w sklepie wybrać odpowiednie kawałki mięsa i poprosić o ich zmielenie, a bułkę rozdrobnić blenderem.
4. W misce mieszamy mięso z bułką, podsmażoną cebulą, jajkiem, solą i pieprzem.
5. Dokładnie wyrabiamy masę dłońmi – przynajmniej 5-7 minut – wtedy nasze kotleciki z mięsa mielonego nie będą się rozpadać podczas smażenia. Jeśli w trakcie wyrabiania okaże się, że masa jest zbyt sucha, możemy do niej dodać odrobinę gazowanej wody.
6. Zanim zaczniemy formować kotlety, przygotowujemy miseczkę z zimną wodą – będziemy w niej zwilżać dłonie po to, by mięso nie przyklejało się do rąk.
7. Z masy formujemy niewielkie, owalne kotlety, obtaczamy je w tartej bułce i smażymy po kilka minut z każdej strony na dość mocno rozgrzanym tłuszczu – jeśli olej lub smalec nie będą gorące, to kotlety zaczną je bardzo chłonąć. Żeby sprawdzić czy kotlety są już gotowe, przekrawamy jeden z kotlecików i w razie czego jeszcze dosmażamy wszystkie mielone przez kilka minut na małym ogniu.
Przepis na kotlety mielone – sprawdzone porady:
* Pyszne mielone to takie, które z wierzchu chrupią, a w środku pozostają soczyste, dlatego podczas smażenia nie przykrywamy kotletów przykrywką, bo wtedy naczynie zaparuje i pokrywająca mięso tarta bułka przestanie już być chrupiąca.
* Do masy mięsnej dla urozmaicenia smaku możemy dodać starty ząbek czosnku, posiekaną natkę albo koperek lub majeranek.