Na 20-30 sztuk
Przygotowanie: 80 minut

Podlaskie pierogi z marchewką – składniki:

  • 60 g masła
  • sól
  • 300-350 g mąki typ 500 (np. poznańska)
  • 300-400 g marchewki
  • 2 cebule
  • majeranek (opcjonalnie)

Podlaskie pierogi z marchewką – przygotowanie:

1. Na ciasto mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól. Do 200 ml gorącej wody wkładamy 25 g masła i roztapiamy je. Stopniowo wlewamy wodę z masłem do mąki, mieszając wszystko łyżką. Łączymy składniki i wykładamy je na podsypaną mąką stolnicę. Zagniatamy ciasto dłońmi 7-8 minut, podsypując w razie konieczności mąką tak, aby ciasto się nie kleiło. Wkładamy je do miseczki i przykrywamy wilgotną ściereczką, odstawiamy na 30 minut.

2. Na farsz marchewki obieramy, wkładamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy ok. 4 minuty. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na 25 g masła. Gdy marchewka się podgotuje, odcedzamy ją, odstawimy do przestudzenia, a następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Połowę cebuli mieszamy ze startą marchewką, doprawiamy solą i majerankiem (opcjonalnie).

3. Ciasto wykładamy na stolnicę i wygniatamy 1-2 minuty, następnie dzielimy na 3, 4 części i kolejno rozwałkowujemy każdą na cienki placek, obsypując w razie potrzeby stolnicę i wałek mąką.
Małą szklaneczką wycinamy kółka, na środek nakładamy po łyżeczce farszu. Dokładnie zlepiamy brzegi ciasta i gotowe pierożki układamy na stolnicy lub blacie. Przykrywamy je ściereczką do czasu gotowania, aby nie obeschły.

4. Gotowe pierożki wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy 2-3 minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię wody. Podajemy okraszone masłem i resztą cebuli.