Na 20-30 sztuk
Przygotowanie: 80 minut
Podlaskie pierogi z marchewką – składniki:
- 60 g masła
- sól
- 300-350 g mąki typ 500 (np. poznańska)
- 300-400 g marchewki
- 2 cebule
- majeranek (opcjonalnie)
Podlaskie pierogi z marchewką – przygotowanie:
1. Na ciasto mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól. Do 200 ml gorącej wody wkładamy 25 g masła i roztapiamy je. Stopniowo wlewamy wodę z masłem do mąki, mieszając wszystko łyżką. Łączymy składniki i wykładamy je na podsypaną mąką stolnicę. Zagniatamy ciasto dłońmi 7-8 minut, podsypując w razie konieczności mąką tak, aby ciasto się nie kleiło. Wkładamy je do miseczki i przykrywamy wilgotną ściereczką, odstawiamy na 30 minut.
2. Na farsz marchewki obieramy, wkładamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy ok. 4 minuty. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na 25 g masła. Gdy marchewka się podgotuje, odcedzamy ją, odstawimy do przestudzenia, a następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Połowę cebuli mieszamy ze startą marchewką, doprawiamy solą i majerankiem (opcjonalnie).
3. Ciasto wykładamy na stolnicę i wygniatamy 1-2 minuty, następnie dzielimy na 3, 4 części i kolejno rozwałkowujemy każdą na cienki placek, obsypując w razie potrzeby stolnicę i wałek mąką.
Małą szklaneczką wycinamy kółka, na środek nakładamy po łyżeczce farszu. Dokładnie zlepiamy brzegi ciasta i gotowe pierożki układamy na stolnicy lub blacie. Przykrywamy je ściereczką do czasu gotowania, aby nie obeschły.
4. Gotowe pierożki wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy 2-3 minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię wody. Podajemy okraszone masłem i resztą cebuli.