Placki ziemniaczane à la pizza robimy, przygotowując najpierw karmelizowane pomidorki. Następnie trzemy ziemniaki i szykujemy ziemniaczaną masę, potem smażymy placki, dekorujemy je wybranymi dodatkami i zapiekamy.
Na około 12 dużych placków
Czas przygotowania: pieczenie pomidorów i przygotowanie masy ziemniaczanej: ok. 25 minut;
smażenie: ok. 35 minut; zapiekanie 10 minut. Trudność: łatwe!
Placki ziemniaczane z kozim serem, wędliną i karmelizowanymi pomidorami – składniki na 6 porcji:
Na karmelizowane pomidorki:
- 500 g pomidorków koktajlowych
- łyżka cukru
- ząbek czosnku
- łyżeczka tymianku
Na placki ziemniaczane:
- 1 kg dużych mączystych ziemniaków (typ C lub BC)
- duże jajko
- duża cebula (ok. 120 g)
- 1-2 kopiaste łyżki mąki pszennej (ok. 30 g)
- sól
- olej do smażenia
Do obłożenia:
- 240 g twardego koziego sera
- 200 g suszonej wędliny, np. schabu, polędwicy
- natka pietruszki do posypania placków
Placki ziemniaczane à la pizza – przepis krok po kroku:
1. Pieczemy pomidorki. Pomidorki myjemy, kroimy na pół, układamy w naczyniu żaroodpornym wnętrzem do góry, posypujemy cukrem. Czosnek siekamy, mieszamy z tymiankiem, posypujemy pomidorki. Skrapiamy olejem. Pieczemy 20-25 minut w 180 st.
2. Przygotowujemy masę ziemniaczaną na placki. Ziemniaki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach, cebulę na tarce o średnich oczkach (warzywa możemy też rozdrobnić w malakserze). Dodajemy jajko i łyżkę mąki, posypujemy solą i wyrabiamy masę – powinna być dość gęsta, wilgotna, ale nie wodnista, a jeśli jest rzadka, dosypujemy resztę mąki (nie dodajemy od razu całej mąki, bo jej nadmiar sprawi, że placki będą twarde). Masę odstawiamy na 5 minut, by smaki się przegryzły.
3. Smażymy placki. Olej rozgrzewamy na niewielkiej patelni, wlewamy porcję masy ziemniaczanej na grubość 1 cm. Smażymy 5-7 minut na średnim ogniu – tylko z jednej strony (choć jeżeli lubicie bardzo chrupiące, twardsze placki, usmażcie je z obu stron). Placki delikatnie zsuwamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W ten sposób robimy pozostałe placki i przekładamy je na blachę.
4. Składamy i zapiekamy. Tak przygotowane placki posypujemy pokruszonym kozim serem, przykrywamy wędliną i karmelizowanymi pomidorkami. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. na 10 minut.
5. Podajemy. Gotowe placki posypujemy posiekaną natką i podajemy np. z zieloną sałatą lub sałatką z rukoli.
Pomysł: Honorata Piwowarska
Placki ziemniaczane à la pizza – z kozim serem, wędliną i karmelizowanymi pomidorami – porady:
- Użyjcie ziemniaków typu C/BC (np. odmiany mączyste, skrobiowe: bryza, bursztyn, tajfun, cekin), mają mniej wody, a więcej skrobi, dzięki czemu placki będą zwarte, chrupiące i się nie rozpadną.
- Z masy ziemniaczanej możecie uformować duże placki w kształcie minipizzy lub zrobić więcej mniejszych placków – łatwiej będzie je przenosić na blachę.
- Nie musicie się ograniczać tylko do podanych przez nas składników. Zamiast nich na plackach à la pizza możecie ułożyć dowolny inny ser, warzywa czy wędlinę (np. ser pleśniowy, mozzarellę, podpieczone plasterki cukinii lub bakłażana, dojrzewające włoskie wędliny itp.).
- Wolicie placki ziemniaczane w bezmięsnej wersji? Możecie pominąć dodatek wędliny – też będą pyszne.

Podobnie nigdy nie wrzucam czosnku do zup, np. żurku. Pognieciony czosnek (surowy!) leży na talerzu, czeka na zalanie wrzątkiem. Czosnek gotowany, pieczony zmienia swój smak, tym gorszym zatruwa całą potrawę. Wyjątek: pieczona w całości wołowina lub wieprzowina, gdzie kawałki czosnku wciska się do wnętrza pieczeni.
I jeszcze jedno - istotą dobrej potrawy są lekkie kontrasty smakowe, a nie wymieszanie całości, rozmycie smaków - "Masę odstawiamy na 5 minut, by smaki się przegryzły" - otóż nie, masa (dowolna) nie powinna być jednorodna, całą przyjemnością w czasie degustacji jest napotykanie różnych smaków.
Ale... smacznego!