Placki ziemniaczane à la pizza robimy, przygotowując najpierw karmelizowane pomidorki. Następnie trzemy ziemniaki i szykujemy ziemniaczaną masę, potem smażymy placki, dekorujemy je wybranymi dodatkami i zapiekamy.

Na około 12 dużych placków
Czas przygotowania: pieczenie pomidorów i przygotowanie masy ziemniaczanej: ok. 25 minut;
smażenie: ok. 35 minut; zapiekanie 10 minut. Trudność: łatwe!

Placki ziemniaczane z kozim serem, wędliną i karmelizowanymi pomidorami – składniki na 6 porcji:

Na karmelizowane pomidorki:

  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • łyżka cukru
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka tymianku

Na placki ziemniaczane:

  • 1 kg dużych mączystych ziemniaków (typ C lub BC)
  • duże jajko
  • duża cebula (ok. 120 g)
  • 1-2 kopiaste łyżki mąki pszennej (ok. 30 g)
  • sól
  • olej do smażenia

Do obłożenia:

  • 240 g twardego koziego sera 
  • 200 g suszonej wędliny, np. schabu, polędwicy
  • natka pietruszki do posypania placków

Placki ziemniaczane à la pizza – przepis krok po kroku:

1. Pieczemy pomidorki. Pomidorki myjemy, kroimy na pół, układamy w naczyniu żaroodpornym wnętrzem do góry, posypujemy cukrem. Czosnek siekamy, mieszamy z tymiankiem, posypujemy pomidorki. Skrapiamy olejem. Pieczemy 20-25 minut w 180 st.

2. Przygotowujemy masę ziemniaczaną na placki. Ziemniaki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach, cebulę na tarce o średnich oczkach (warzywa możemy też rozdrobnić w malakserze). Dodajemy jajko i łyżkę mąki, posypujemy solą i wyrabiamy masę – powinna być dość gęsta, wilgotna, ale nie wodnista, a jeśli jest rzadka, dosypujemy resztę mąki (nie dodajemy od razu całej mąki, bo jej nadmiar sprawi, że placki będą twarde). Masę odstawiamy na 5 minut, by smaki się przegryzły.

3. Smażymy placki. Olej rozgrzewamy na niewielkiej patelni, wlewamy porcję masy ziemniaczanej na grubość 1 cm. Smażymy 5-7 minut na średnim ogniu – tylko z jednej strony (choć jeżeli lubicie bardzo chrupiące, twardsze placki, usmażcie je z obu stron). Placki delikatnie zsuwamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W ten sposób robimy pozostałe placki i przekładamy je na blachę. 

4. Składamy i zapiekamy. Tak przygotowane placki posypujemy pokruszonym kozim serem, przykrywamy wędliną i karmelizowanymi pomidorkami. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. na 10 minut.

5. Podajemy. Gotowe placki posypujemy posiekaną natką i podajemy np. z zieloną sałatą lub sałatką z rukoli.
Pomysł: Honorata Piwowarska

Placki ziemniaczane à la pizza – z kozim serem, wędliną i karmelizowanymi pomidorami – porady:

  • Użyjcie ziemniaków typu C/BC (np. odmiany mączyste, skrobiowe: bryza, bursztyn, tajfun, cekin), mają mniej wody, a więcej skrobi, dzięki czemu placki będą zwarte, chrupiące i się nie rozpadną.
  • Z masy ziemniaczanej możecie uformować duże placki w kształcie minipizzy lub zrobić więcej mniejszych placków – łatwiej będzie je przenosić na blachę.
  • Nie musicie się ograniczać tylko do podanych przez nas składników. Zamiast nich na plackach à la pizza możecie ułożyć dowolny inny ser, warzywa czy wędlinę (np. ser pleśniowy, mozzarellę, podpieczone plasterki cukinii lub bakłażana, dojrzewające włoskie wędliny itp.).
  • Wolicie placki ziemniaczane w bezmięsnej wersji? Możecie pominąć dodatek wędliny – też będą pyszne.