Na 10 porcji
Przygotowanie: 60 minut plus odsączanie minimum 12 godzin
Pascha wielkanocna – składniki:
- 750 g tłustego twarogu
- laska wanilii
- 100 ml śmietanki 36-proc.
- skórka z 1/2 pomarańczy
- 50 g suszonej żurawiny
- 100 g rodzynek
- 40 g migdałów w płatkach
- 50 g włoskich orzechów
- 50 g pistacji
- 6 żółtek
- 350 g cukru pudru
- 100 g miękkiego masła
- kawałek gazy
- bakalie do dekoracji (opcjonalnie)
Jak zrobić paschę wielkanocną:
1. Składniki na paschę nie powinny być zbyt zimne, dlatego wyjmujemy je z lodówki na godzinę przed przygotowywaniem deseru.
2. Twaróg trzykrotnie mielimy w maszynce do mięsa lub miksujemy blenderem na gładką masę.
3. Śmietankę przelewamy do rondelka, laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i zagotowujemy w śmietance, odstawiamy do ostygnięcia.
4. Pomarańczę szorujemy, osuszamy, obieramy cienko ze skórki, odcinając również albedo (białą część). Skórkę pomarańczową drobno siekamy.
5. Laskę wanilii wyjmujemy z rondelka i odkładamy, a do śmietanki dodajemy posiekaną skórkę pomarańczową, żurawinę oraz rodzynki, ponownie zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
6. Migdały, orzechy i wyłuskane z łupinek pistacje prażymy na suchej patelni, żeby nabrały smaku i zaczęły pachnieć.
7. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy do niej zeskrobane nożykiem ziarenka wanilii. Ciągle ubijając, dodajemy zmiksowany twaróg oraz kawałki mięciutkiego masła.
8. Delikatnie łączymy masę twarogową, uprażone orzechy oraz śmietankę z bakaliami, mieszając drewnianą łyżką. Wykładamy masę na sitko wyściełane gęstą gazą, zawiązujemy jej końce i obciążamy wierzch sitka talerzykiem, na którym stawiamy jeszcze np. słoik z wodą.
9. Sitko z masą twarogową umieszczamy na naczyniu o podobnej wielkości i odstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. W tym czasie masa powinna dobrze się odsączyć.
10. Gotową wielkanocną paschę odwijamy delikatnie z gazy, odwracamy, przekładamy na półmisek. Jeśli chcemy, to możemy ją udekorować bakaliami.
Przepis na paschę wielkanocna – sprawdzone porady:
- Pascha najlepiej smakuje, gdy jest mocno schłodzona.
- Do paschy wykorzystujemy dobrej jakości twaróg tłusty lub półtłusty. Twarogi śmietankowe czy z wiaderka niestety są zbyt rzadkie, więc nie nadają się do tego deseru.
- Wielkanocna pascha powinna odciekać minimum przez 12 godziny, ale będzie jeszcze lepsza, gdy pozostawimy ją w lodówce nawet przez 48 godzin. Wtedy będzie zwarta, a wszystkie smaki dobrze się połączą.
nie, dziękuję.