Na ok. 2 kg pasztetu
Przygotowanie: ok. 90 minut plus 90 minut pieczenie
Pasztet drobiowy – składniki:
- 1200 g udźca indyka
- 800 g ćwiartek kurczaka
- 4 listki laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziarenek czarnego pieprzu
- 2 cebule
- 300 g kurzej wątróbki
- 3 łyżki masła
- 2 bułeczki
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- 1/2 łyżeczki świeżo tartej gałki muszkatowej
- 4 jajka
- 200 ml śmietanki
- bułka tarta do formy
Jak przygotować pasztet drobiowy
1. Mięso osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka wraz z listkami laurowymi, zielem angielskim, pieprzem, łyżeczką soli, zalewamy wodą tak, aby przykryła mięso, i gotujemy na małym ogniu ok. 60 minut.
2. Wątróbkę oczyszczamy z błonek, kroimy na mniejsze kawałki.
3. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na 2 łyżkach masła, aż się zeszkli, dodajemy pokrojoną wątróbkę i obsmażamy ją ze wszystkich stron przez 4-5 minut.
4. Ugotowane kawałki kurczaka i indyka wyjmujemy z wywaru, a wrzucamy do niego bułki, żeby nasiąkły i zmiękły. Wystudzone mięso oddzielamy od kości.
5. Kurczaka, indyka oraz wątróbkę z cebulą mielimy 2-3 razy w maszynce do mięsa, przez sitko o małych oczkach, wraz z namoczoną bułką i ziarnami ziela angielskiego.
6. Powstałą masę na pasztet drobiowy doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodajemy jajka, śmietankę i dokładnie mieszamy.
7. Formę – dużą blaszkę albo dwie keksówki – smarujemy pozostałym masłem, wysypujemy bułką tartą, przekładamy mięso i wyrównujemy, zostawiając 1-2 cm od krawędzi blaszki.
8. Pasztet wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. i pieczemy ok. 90 minut, studzimy, wstawiamy na noc do lodówki. Przechowywany w lodówce będzie dobry nawet przez 7-8 dni.
9. Pasztet drobiowy podajemy z chrzanem, ćwikłą, konfiturą z żurawiny albo borówki.
Przepis na pasztet drobiowy – sprawdzone porady:
- Pamiętajmy, żeby dobrze schłodzić pasztet – jeszcze ciepły, będzie się kruszyć podczas krojenia.
- Jeśli wolimy, by pasztet drobiowy był mniej zbity, a bardziej puszysty, to oddzielmy żółtka od białek, dodajmy je do masy pasztetowej, a następnie ubijmy na sztywno białka i delikatnie wmieszajmy je do pasztetu.
- Pasztet drobiowy przed pieczeniem możemy udekorować plasterkami słoniny, wytapiający się podczas pieczenia tłuszcz stworzy na pasztecie chrupiącą skorupkę.
- Jeżeli nie przepadamy za wątróbką, to zamiast niej dodajmy do pasztetu więcej udek kurczaka.
- Warto przygotować pasztet od razu z dwóch porcji i po upieczeniu go zamrozić. W zamrażalniku wytrzyma nawet 6 miesięcy.