Na ok. 1 kg pieczonej wędliny
Przygotowanie: ok. 2 godziny

Rolowany boczek – składniki: 

  • 1,5 kg chudego boczku bez skóry 
  • 4-5 ząbków czosnku 
  • łyżeczka soli 
  • 2 łyżki miodu 
  • 3 łyżki majeranku 
  • łyżeczka słodkiej papryki mielonej  
  • 250 ml piwa 

Jak zrobić boczek pieczony rolowany: 

1. Boczek dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem i lekko rozbijamy drewnianym tłuczkiem, żeby powstał równy, prostokątny płat mięsa.

2. Ząbki czosnku obieramy, drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę.

3. Boczek układam na desce, solimy z obu stron, smaruję miodem, posypujemy majerankiem, papryką, czosnkiem i starannie wcieramy marynatę w mięso przez 2-3 minuty.

4. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st.

5. Zamarynowany płat boczku zwijamy ciasno wzdłuż, obwiązujemy bawełnianym sznureczkiem, układamy w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym i podlewam piwem.

6. Boczek pieczemy ok. 90 minut, polewając go od czasu do czasu wytwarzającym się sosem i obracając, by się równomiernie przyrumienił.\

7. Kiedy pieczony boczek ostygnie, kroimy go w plastry i układamy na półmisku.

Przepis na boczek rolowany pieczony w piekarniku – sprawdzone porady: 

  • Mięso warto zamarynować już na dzień przed pieczeniem, wtedy marynata głęboko wniknie w boczek i pieczeń będzie bardzo aromatyczna. Pamiętajmy jednak, żeby na godzinę przed pieczeniem wyjąć boczek z lodówki, by nabrał temperatury pokojowej. Dzięki temu zabiegowi zmniejszymy różnicę między temperaturą mięsa, a temperaturą w piekarniku, a to sprawi, że boczek podczas pieczenia nie stwardnieje. 
  • Boczek rolowany możemy przed zwinięciem posmarować farszem. Świetnie będzie pasować tu nadzienie z cielęciny (400 g mielonego mięsa, 2 jajka, bułka namoczona w mleku, ostra papryka i sól) albo farsz pieczarkowy przygotowany ze smażonych grzybów i duszonej cebulki.