Parmezan to bardzo twardy ser uzyskiwany z mleka krowiego. Wiele dań właśnie jemu zawdzięcza swój charakterystyczny smak. Parmigiano Reggiano jest serem podpuszczkowym produkowanym w ograniczonym obszarze geograficznym północnych Włoch. Dojrzewa on od roku do nawet trzech lat, co determinuje siłę jego aromatu oraz cenę. Parmezan to produkt lekkostrawny, o wysokiej zawartości białka, wapnia, z możliwym działaniem probiotycznym i prebiotycznym. W parmezanie znajdziemy też witaminę A mającą wpływ na prawidłowe widzenie i mającą właściwości przeciwzapalne.

Wartości odżywcze: kalorie – 388 kcal; białko – 23,09 g; tłuszcze – 13,12 g; węglowodany – 52,67 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Czas przygotowania: 20-30 minut

Bakłażan zapiekany z parmezanem – składniki:

  • ok. 36 g parmezanu
  • 1 bakłażan
  • 200 ml pomidorów w puszce
  • Szczypta pieprzu
  • Szczypta soli 
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 ziemniak

Bakłażan zapiekany z parmezanem – sposób przygotowania:

Bakłażana myjemy, kroimy wzdłuż i solimy. Zostawiamy na kilka minut, żeby sól wyciągnęła goryczkę. Jak pojawią się krople wody, ścieramy je ręcznikiem papierowym, a warzywo przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy pokrojone ziemniaki. Zalewamy pomidorami z puszki, dodajemy przyprawy i zioła.