Parmezan to bardzo twardy ser uzyskiwany z mleka krowiego. Wiele dań właśnie jemu zawdzięcza swój charakterystyczny smak. Parmigiano Reggiano jest serem podpuszczkowym produkowanym w ograniczonym obszarze geograficznym północnych Włoch. Dojrzewa on od roku do nawet trzech lat, co determinuje siłę jego aromatu oraz cenę. Parmezan to produkt lekkostrawny, o wysokiej zawartości białka, wapnia, z możliwym działaniem probiotycznym i prebiotycznym. W parmezanie znajdziemy też witaminę A mającą wpływ na prawidłowe widzenie i mającą właściwości przeciwzapalne.
Wartości odżywcze: kalorie – 388 kcal; białko – 23,09 g; tłuszcze – 13,12 g; węglowodany – 52,67 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Czas przygotowania: 20-30 minut
Bakłażan zapiekany z parmezanem – składniki:
- ok. 36 g parmezanu
- 1 bakłażan
- 200 ml pomidorów w puszce
- Szczypta pieprzu
- Szczypta soli
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 ziemniak
Bakłażan zapiekany z parmezanem – sposób przygotowania:
Bakłażana myjemy, kroimy wzdłuż i solimy. Zostawiamy na kilka minut, żeby sól wyciągnęła goryczkę. Jak pojawią się krople wody, ścieramy je ręcznikiem papierowym, a warzywo przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy pokrojone ziemniaki. Zalewamy pomidorami z puszki, dodajemy przyprawy i zioła.