Koper ogrodowy, szerzej znany jako koperek, to zioło, bez którego trudno wyobrazić sobie polską kuchnię. Koperek jest wspaniałym dodatkiem do potraw zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Ponadto wyjątkowo łatwo się go uprawia – można to zioło pielęgnować w przydomowych ogródku, ale też po prostu w doniczce postawionej na parapecie i w dowolnym momencie używać go na świeżo. Koperek kojarzymy najbardziej oczywiście jako składnik sosu koperkowego i ziołową dekorację na ziemniaki. Ma on w sobie sporo wapnia będącego budulcem kości i zębów oraz witaminy C chroniącej nas przed przeziębieniami.
Wartości odżywcze: kalorie – 430 kcal; białko – 20,2 g; tłuszcze – 20,16 g; węglowodany – 44,32 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: tradycyjna
Czas przygotowania: 20-30 minut
Klopsiki w sosie koperkowym – składniki:
- 1 ząbek czosnku
- 8 łyżeczek koperku
- 1 łyżeczka (3 g) majeranku
- Szczypta soli
- 50 ml śmietany 12% tłuszczu
- 2 ziemniaki
- 10 g masła
- 70 g mięsa mielonego z indyka
Klopsiki w sosie koperkowym – sposób przygotowania:
Mięso rozrabiamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, połową koperku i solą. Formujemy pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy śmietanę, koperek, sól i majeranek. Wkładamy pulpeciki i dusimy pod przykryciem około 10-12 minut. W tym czasie gotujemy ziemniaki. Całość przekładamy na talerz.